Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Guacamole z nachosami
Awokado przetnij, pozbądź się pestki i obierz ze skóry. Przełóż do miski i dokładnie rozgnieć widelcem na gładką pastę.
Czerwoną cebulę obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Całość dopraw solą, pieprzem, szczyptą kminu rzymskiego, szczyptą chili, sokiem oraz skórką z jednej cytryny, czosnkiem suszonym i dokładnie wymieszaj razem z łyżką oliwy oraz odrobiną posiekanej bazylii.
Tortille pokrój w mniejsze kawałki i smaż na dobrze rozgrzanym oleju do momentu, aż staną się chrupiące i złociste. Po smażeniu wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i dopraw szczyptą chili.
Tortilla z kurczakiem i guacamole
Obierz cebulę i pokrój w piórka, a następnie przełóż na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Kurczaka wytrybuj z kości, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do patelni z cebulą. Smaż razem przez kilka minut i dopraw solą, pieprzem, suszonym czosnkiem oraz chili.
Kilka placków tortilli podgrzej na suchej patelni, posmaruj przygotowanym wcześniej guacamole i dodaj kilka plasterków pomidorów koktajlowych oraz kilka krążków czerwonej cebuli, a następnie wyłóż kilka łyżek przygotowanego farszu z kurczaka, złóż na pół, przetnij i wyłóż na talerz.
Ozdób świeżą bazylią.
Krem z kukurydzy
Mały kawałek pora, korzenia pietruszki oraz selera umyj, obierz i posiekaj, przełóż do rondla z rozgrzaną łyżką masła i przesmaż. Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do rondla z warzywami. Przesmaż razem przez chwilę, a następnie dodaj dwie szklanki mleka i gotuj do miękkości warzyw i połączenia się smaków. Dopraw solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i chilli, po czym przełóż całość do blendera i zmiksuj na krem.
Podawaj z nachosami i świeżym tymiankiem.
Koktajl truskawkowy
Truskawki przełóż do blendera, dodaj kilka łyżek jogurtu, dopraw pieprzem oraz łyżką miodu i zmiksuj na koktajl. Przelej do szklanek i ozdób posiekanymi truskawkami z listkami mięty.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Por mały kawałek
Pietruszka mały kawałek
Seler mały kawałek
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Chili szczypta
Czosnek suszony szczypta
Pomidorki koktajlowe kilka sztuk
Czerwona cebula 2 szt.
Kmin rzymski szczypta
Cytryna 1 szt.
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Bazylia kilka listków
Cebula 1 szt.
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Mleko Mleczna Dolina 2 szklanki
Jogurt naturalny Tola kilka łyżek
Miód Złota Pasieka kilka łyżek
Mięta kilka listków
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5