Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Kurczak deep fry
W dużej misce wymieszaj dwie szklanki mąki, szczyptę imbiru, chili, suszonego czosnku i proszku do pieczenia.
Kurczaka wyłóż na talerz i dopraw solą oraz pieprzem. Panieruj, zanurzając go w jogurcie naturalnym, a następnie obtaczając go dokładnie w przygotowanej panierce. Smaż w głębokim tłuszczu o wysokiej temperaturze przez około 6 minut do zrumienienia z dwóch stron. Następnie wyłóż na kratkę od piekarnika i piecz w temperaturze 100 stopni przez kilka minut.
Obierz jedną gruszkę, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w cienkie plasterki.
Na patelni zagotuj odrobinę octu z czerwonego wina z cukrem, a następnie podgotuj w tak przygotowanej marynacie gruszki przez kilka minut.
Sałatę pokrój w grube plastry i wyłóż na talerz. Cytrynę wymasuj i wyciśnij z niej sok do rondla lub małej patelni, dodaj dwie łyżki brązowego cukru i podgrzej, aby cukier się rozpuścił, następnie wymieszaj z odrobiną oliwy. Tak przygotowanym sosem polej sałatę. Pomidorki pokrój w cienkie plasterki, wymieszaj z odrobiną oliwy i szczyptą soli, wyłóż na sałatę, a na samą górę wyłóż kurczaka.
Ozdób bazylią i gruszką gotowaną w occie.
Gruszki pięknej Heleny
W rondlu zagotuj czerwone wino z goździkami.
Obierz gruszki i pokrój w ćwiartki pozbywając się gniazd nasiennych, a następnie przełóż do rondla z czerwonym winem. Gotuj razem na wolnym ogniu do momentu, aż gruszki będą miękkie i zabarwią się na czerwono od wina.
Podawaj z jogurtem i cynamonem.
*SKŁADNIKI DODATKOWE -SPIŻARNIA
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Imbir suszony szczypta
Chili suszone szczypta
Czosnek suszony szczypta
Proszek do pieczenia szczypta
Czerwone wino 1 szklanka
Jogurt naturalny Tola kilka łyżek
Olej Słonecznikowy Wyborny dwie szklanki
Ocet z czerwonego wina kilka łyżek
Cukier brązowy kilka łyżek
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Bazylia kilka listków
Goździki kilka sztuk
Cynamon szczypta
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5