Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Naleśniki z wędzonym łososiem
Większość twarogu pokrusz i umieść w blenderze. Dodaj kilka plastrów wędzonego łososia oraz skórkę i sok z cytryny, posiekane łodygi kopru i dokładnie zmiksuj. Do wysokiego blendera wybij jaja, dodaj dwie szklanki mąki pszennej i dwie szklanki mleka. Zmiksuj do konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodaj szczyptę cukru i soli a następnie wymieszaj. Część ciasta przelej do miski. Dodaj posiekany koperek, a następnie smaż naleśniki na rozgrzanym maśle. Naleśniki wypełnij przygotowanym farszem z łososia i twarogu. Zawiń w rulony, przekrój na pół i wyłóż na talerz.
Podawaj z wędzonym łososiem, pokruszonym twarogiem oraz posiekanym koperkiem. Całość opcjonalnie możesz dodatkowo polać sosem bearnaise na bazie sosu holenderskiego.
Tort naleśnikowy
Do pozostałego ciasta dodaj szczyptę proszku do pieczenia oraz odrobinę mąki, żeby ciasto było gęstsze i mogło bardziej wyrosnąć. Z tak przygotowanego ciasta smaż pancakes na rozgrzanym oleju. W kąpieli wodnej rozpuść trzy łyżki masła z czekoladą. Jabłka przekrój, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w plastry. Usmażone pancakes smaruj na przemian czekoladą i miodem, dodając pokrojone jabłka. Składaj piętrowo tworząc tort naleśnikowy.
Podawaj z bitą śmietaną.
Chłodnik koperkowy
W blenderze wymieszaj kilka łyżek jogurtu, posiekany koperek i odrobinę soku z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, a następnie przelej do szklanki.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Cytryna 1 szt.
Jaja Moja Kurka kilka sztuk
Mleko Mleczna Dolina 2 szklanki
Cukier Słodka Łyżeczka 1 łyżka
Sól Culineo
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Proszek do pieczenia szczypta
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Jabłka 2 szt.
Miód Złote Pola kilka łyżek
Śmietanka 30% Mleczna Dolina 1 szklanka
Jogurt naturalny Tola kilka łyżek
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5