Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Jajka po benedyktyńsku z boczkiem
Bagietkę pokrój w kromki pod skosem. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła i ułóż pieczywo. Smaż, aż zrobi się chrupiące i rumiane z obu stron.
Boczek ułóż na suchej patelni i podgrzewaj, aby wytopił się tłuszcz i boczek się zrumienił. Wyłóż boczek na usmażone bagietki, przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika, aby się chwile podpiekły.
Część jaj wybij pojedynczo do szklanek.
W rondlu zagotuj dużą ilość wody, posól i dodaj łyżkę octu dla zakwaszenia.
Jajka wylej ze szklanki do gorącej, ale nie wrzącej wody. Brzegi jaj podwijaj łyżką, aby białko otoczyło żółtko. Ważne, aby jajka dodawać po kolei w około 30 sekundowych odstępach, inaczej jaja się ze sobą połączą.
Sos Holenderski
Pozostałe jaja wybij oddzielając białka od żółtek.
W rondlu rozpuść pozostałe masło.
Zagotuj odrobinę wody, umieść na nim szklaną miskę z żółtkami i cały czas ubijając rózgą podgrzewaj. Aby zabezpieczyć żółtka przed ścięciem, możesz do rondla z wodą włożyć szmatkę lub kilka ręczników papierowych. Kiedy żółtka się zagrzeją, dodawaj małym strumieniem rozpuszczone masło cały czas mieszając i podgrzewając. Dopraw solą. Na grzanki z boczkiem wyłóż jaja, polej sosem holenderskim i posyp posiekanym szczypiorem. Możesz również urozmaicić grzanki pokrojonym awokado.
Mus z awokado
Awokado przekrój, wyciągnij pestkę i obierz. Przełóż do blendera, dodaj kilka łyżek jogurtu, odrobinę soku z cytryny i łyżkę miodu. Wymieszaj dokładnie i przełóż do szklanek. Posyp pestkami słonecznika.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Sól Culineo
Ocet z białego wina 1 łyżka
Jogurt naturalny Tola kilka łyżek
Cytryna 1 szt.
Miód Złota Pasieka 1 łyżka
Pestki słonecznika BakaD’Or 1 łyżka
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5