Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Vol au vent
Filet z kurczaka pokrój w kostkę i przełóż go na rozgrzaną patelnię z kilkoma łyżkami oliwy. Obsmaż i dodaj pokrojony w kostkę seler. Smaż razem przez około 5 minut.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. W rondlu rozgrzej masło, dodaj mąkę i dokładnie rozprowadź aby nie było grudek. Następnie cały czas podgrzewając i mieszając dolewaj mleko małym strumieniem, aby powstał gęsty sos. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Kiedy sos będzie już gęsty i klarowny, dodaj do niego odsączony z zalewy groszek i wymieszaj. Połącz kurczaka z sosem beszamelowym.
Ciasto francuskie rozwiń i wytnij w kwadraty o boku około 8 cm. Ułóż na sobie dwie warstwy ciasta, a krawędzie zawiń lekko do środka. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 8 minut, aby ciasto się ładnie upiekło.
Ciasto wyłóż na talerz, zrób małe wgniecenie na środku, a następnie przełóż kilka łyżek sosu z kurczakiem. Ozdób np. liśćmi bazylii.
Ciastka z dżemem z czarnej porzeczki
Kilka kwadratów ciasta francuskiego ułóż na blaszce do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na każdy z nich wyłóż łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki, a następnie złóż na pół i zagnieć dokładnie brzegi, aby farsz nie wypływał.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 10 minut.
Jabłko pokrój w kostkę, wymieszaj z posiekaną miętą oraz łyżką dżemu z czarnej porzeczki, dopraw odrobiną pieprzu.
Ciastka podawaj z przygotowanymi jabłkami i miętą.
Chłodnik z selera naciowego
Do blendera wrzuć dwie łodygi selera naciowego – pokrojone w mniejsze kawałki.
Dodaj garść bazylii, kilka łyżek oliwy, kilka łyżek jogurtu, dopraw solą, pieprzem i dokładnie zmiksuj do gładkiej i jednolitej konsystencji.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Mąka Złote Pola kilka łyżek
Mleko Mleczna Dolina 2 szklanki
Gałka muszkatołowa szczypta
Jajko Moja Kurka 1 szt.
Bazylia kilka listków
Jabłko 1 szt.
Mięta kilka listków
Jogurt naturalny Tola kilka łyżek
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5