Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Schab po śląsku z kaszą bulgur, sosem śliwkowym i modrą kapustą
Rozpakuj schab i zetnij z niego białe błony, a następnie lekko rozbij tłuczkiem. Przesmaż na patelni z olejem na złoty kolor, wyłóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i przełóż do miski.
Dodaj odrobinę suszonej żurawiny oraz szczyptę świeżo mielonego pieprzu, dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerz.
Posyp świeżymi listkami tymianku. Na tak przygotowaną kaszę wyłóż upieczony schab.
Czerwoną cebulę pokrój w piórka i przesmaż na patelni po schabie ściągając pozostały smak. Dodaj kilka suszonych śliwek i podlej śmietanką. Duś do miękkości doprawiając solą i pieprzem. Przełóż do kokilek i podawaj razem z kaszą i schabem.
Czerwoną kapustę poszatkuj, a następnie przełóż do garnka z wodą. Dopraw solą, pieprzem, liściem laurowym i dorzuć kilka suszonych śliwek. Kiedy całość się zagotuje, dodaj szklankę czerwonego wina. Gotuj do miękkości, następnie odcedź i wyłóż na talerz.
Pierogi ze śliwką
Z dwóch szklanek mąki, łyżeczki oleju, szklanki ciepłej wody i szczypty soli zagnieć gęste ciasto na pierogi. Rozwałkuj cienko i wytnij kółka przy pomocy szklanek. Na wycięte ciasto wyłóż śliwkę i zagnieć tworząc pieroga. Gotuj w osolonym wrzątku do miękkości.
Pierogi podawaj ze śmietaną, listkami mięty i szczyptą brązowego cukru.
Kisiel z żurawiny
Jabłko obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W rondlu z odrobiną wody i czerwonego wina podgotuj kilka łyżek suszonej żurawiny. Dodaj starte jabłko. Gotuj razem do miękkości, dodaj szczyptę brązowego cukru do smaku. Podawaj w małych szklankach z plasterkiem cytryny.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Suszona żurawina Bakallino kilka łyżek
Tymianek kilka gałązek
Czerwona cebula 1 szt.
Śmietanka 30% Mleczna Dolina kilka łyżek
Liść laurowy kilka szt
Czerwone wino 1 szklanka
Mąka Złote Pola 2 szklanki
Śmietana 12% Mleczna Dolina kilka łyżek
Mięta kilka listków
Brązowy cukier szczypta
Jabłko 1 szt.
Cytryna 1 szt.
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5