Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Szakszuka
Obierz kilka ząbków czosnku i dwie czerwone cebule. Pomidory sparz we wrzątku, zdejmij z nich skórę i pokrój w kostkę. Na patelnię wlej odrobinę oleju i przesmaż na nim pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Dodaj trochę posiekanego czosnku oraz pokrojoną w półplasterki kiełbasę chorizo. Smaż razem do momentu, aż wszystkie składniki się przyrumienią.
Dodaj pomidory i duś razem, aby pomidory puściły sok, a smaki się połączyły. Dodaj trochę passaty pomidorowej i duś razem doprawiając solą i pieprzem do smaku. Kiedy sos zacznie się robić gęsty, dodaj kilka garści jarmużu. W moździerzu utrzyj kmin rzymski oraz kolendrę i dodaj do szakszuki. Podduś razem przez chwilę, aby jarmuż zmiękł. Zrób małe wgłębienia, wybij jaja i duś na małym ogniu pod przykryciem, aby białka się ścięły, a żółtka pozostały płynne.
Makaron z hummusem
Ugotuj dwie garści makaronu farfalle według instrukcji na opakowaniu. W garnku rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj startą skórkę z cytryny oraz jeden starty ząbek czosnku. Przesmaż przez chwilę i dodaj odrobinę wody, w której gotował się makaron oraz humus klasyczny i pomidorowy. Wymieszaj dokładnie, aby powstał gładki sos. Dodaj makaron i podduś razem przez chwilę, aby smaki się połączyły. Dodaj posiekaną bazylię. Podawaj z otartą skórką z cytryny.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Czosnek kilka ząbków
Czerwona cebula 2 szt.
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Passata pomidorowa Sottile Gusto kilka łyżek
Kmin rzymski szczypta
Kolendra szczypta
Jaja Moja Kurka 4 szt.
Makaron farfalle Pastani 2 garści
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Cytryna 1 szt.
Bazylia kilka listków
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5