Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Z bagietki wykrój 4 ładne, duże kromki. Pozostałą część pieczywa pokrój w kostkę. Kromki przesmaż na patelni grillowej, a bagietkę pokrojoną w kostkę przesmaż na patelni z odrobiną oliwy, doprawiając solą do momentu, aż grzanki zrobią się złociste i chrupiące.
Duszony brokuł
Brokuła podziel na różyczki.Cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie przesmaż na maśle do zrumienienia. Dodaj łyżkę miodu, rodzynek oraz łyżkę pestek słonecznika. Podduś razem przez chwilę, dodaj brokuła i podlewając winem duś do miękkości warzyw. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie wyłóż na półmisek razem z małymi grzankami.
Pasta z papryki i masła orzechowego
Paprykę ułóż bezpośrednio na palniku gazowym i opal z każdej strony, aby skórę dało się łatwo obrać. Obraną paprykę przełóż do blendera, dodaj dwie łyżki masła orzechowego, odrobinę oliwy, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na gładki sos. Przelej na półmisek, posyp listkami rozmarynu. Podawaj z grzankami.
Colesław
Na tarce o dużych oczkach zetrzyj obraną marchewkę oraz łodygę brokuła. Pora drobno posiekaj i wymieszaj z pozostałymi warzywami. Dodaj łyżkę masła orzechowego, kilka łyżek jogurtu skyr oraz posiekaną miętę. Wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Ciastka z masła orzechowego
W dużej misce wymieszaj kilka łyżek masła orzechowego, jedno jajko oraz odrobinę cukru. Gęstą masę wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując okrągłe ciastka o średnicy około czterech centymetrów.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 6 minut.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA:
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Oliwa Casa de Aziete kilka łyżek
Czerwona cebula 1 szt.
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Miód Złota Pasieka 1 łyżka
Rodzynki Bakallino 1 łyżka
Pestki słonecznika BakaD’Or 1 łyżka
Wino białe 1 szklanka
Rozmaryn 1 gałązka
Marchewka 1 szt.
Por mały kawałek
Mięta kilka listków
Jajko Moja Kurka 1 szt.
Cukier brązowy szczypta
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5