Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Okonomiyaki
Połowę kapusty poszatkuj, przełóż do miski, dopraw sosem sojowym, szczyptą chili i łyżką miodu. Dodaj posiekaną dymkę, dwie łyżki mąki i jedno jajko. Dokładnie wymieszaj.
Smaż placki o średnicy około 10 cm na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju przez 2 minuty z każdej strony.
Do wysokiego blendera wybij jajko, dodaj łyżkę miodu, łyżeczkę octu, odrobinę musztardy i dokładnie wymieszaj. Następnie niewielkim strumieniem dolewaj olej cały czas mieszając, aby sos z emulgował i powstał majonez. Dodaj odrobinę sosu sojowego i szczyptę chili. Dokładnie wymieszaj. Placki wyłóż na talerz i podawaj z majonezem oraz listkami kolendry.
Pieczona kapusta z makaronem udon
Drugą połowę kapusty pokrój w mniejsze kawałki przypominające łazanki.
Dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym, szczyptą chili, kolendry, kminu rzymskiego oraz łyżką miodu.
Dokładnie wymieszaj i wstaw w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut, aby kapusta się podpiekła.
Makaron przełóż do miski, zalej gorącą wodą i poczekaj chwilę, żeby się zagrzał.
Następnie odcedź i wymieszaj z odrobiną oleju lub oliwy oraz z łyżeczką sosu sojowego.
Na upieczoną kapustę wyłóż makaron, wymieszaj i posyp posiekaną kolendrą.
Ciastka bananowe
Banany obierz, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Rozgnieć widelcem, dodaj dwie garści płatków owsianych, 2 jajka, szczyptę cynamonu i soli. Całą masę dokładnie wymieszaj i wykładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc owalne ciastka.
*SKŁADNIKI DODATKOWE- SPIŻARNIA:
Sos sojowy Asia Flavours kilka łyżek
Chili szczypta
Miód Złota Pasieka kilka łyżek
Mąka pszenna Złote Pola kilka łyżek
Jajko Moja Kurka 4 szt.
Ocet z białego wina 1 łyżeczka
Musztarda Madero 1 łyżka
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Kolendra kilka listków
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Kolendra szczypta
Kmin rzymski szczypta
Cynamon szczypta
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5