Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Sznycel w sosie curry
Mielone mięso przełóż do miski, dodaj odrobinę ciepłej wody i dokładnie wyrób mięso ze szczyptą soli i pieprzu.
W blenderze lub moździerzu utrzyj mieszankę przypraw z goździków, suszonego imbiru, ostrej papryki, kolendry, czosnku granulowanego, cynamonu i curry dodając wszystkie przyprawy w równej proporcji.
Do mielonego mięsa dodaj około łyżeczkę mieszanki przypraw oraz zetrzyj na drobnych oczkach połowę małej cebuli i wymieszaj. Uformuj nieduże, owalne sznycelki, obtocz w odrobinie mąki i smaż na patelni grillowej z odrobiną oleju.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Przełóż na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, dopraw łyżką przygotowanej mieszanki przypraw i przesmaż razem, aby wydobyć z przypraw więcej aromatu. Dodaj pół papryki pokrojonej w paski, przesmaż przez chwilę razem, a następnie dolej śmietankę, przełóż usmażone kotlety i duś razem przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie, a smaki się połączą. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i przełóż do miski. Dodaj kilka łyżek sosu, który powstał na patelni i wymieszaj. Makaron przełóż na półmisek, wyłóż na niego sznycle, polej sosem i ozdób posiekaną kolendrą.
Sałatka ze szpinaku
Część szpinaku przełóż do blendera, dodaj kilka łyżek oliwy oraz dwa ząbki czosnku. Dopraw całość solą i pieprzem i zmiksuj na pesto. Szpinak wyłóż na półmisek, dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory, posiekaną kolendrę oraz tajską bazylię, a całość podaj ze szpinakowym pesto.
SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI:
Pieprz Culineo
Sól Culineo
Goździki szczypta
Imbir suszony szczypta
Ostra papryka szczypta
Kolendra szczypta
Czosnek granulowany szczypta
Cynamon szczypta
Curry szczypta
Cebula 2 szt
Mąka pszenna Złote Pola kilka łyżek
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Papryka czerwona ½ szt
Kolendra kilka listków
Oliwa Casa De Azeite kilka łyżek
Czosnek kilka ząbków
Tajska bazylia kilka listków
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5