Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Połącz w misce mąkę, cukier i sól. Drożdże rozpuść w 2 łyżkach ciepłej wody i dodaj do mąki wraz z mlekiem, olejem, octem i 170 ml letniej wody. Zagniataj 5-7 minut, po czym odstaw do wyrośnięcia na 2 godz.
- Mięso oprósz solą i przyprawą 5 smaków, wymieszaj. Włóż do rękawa i piecz ok. 1,5 godziny w temperaturze 180°C.
- Wyrośnięte ciasto rozciągnij na stolnicy, posyp proszkiem do pieczenia i ponownie zagnieć. Uformuj z niego wałek o grubości ok. 3 cm i pokrój go na kawałki szerokości 3 cm. Każdy kawałek zroluj, by uformować bułeczkę (natłuść dłonie olejem). Każdą ułóż na oddzielnym kawałku papieru do pieczenia, przykryj i odstaw na godzinę, aż podwoją objętość.
- Bułeczki gotuj partiami na parze przez ok. 8 min. Natnij, posmaruj sosem, do środka włóż mięso, warzywa oraz świeże zioła.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5