Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Słodko kwaśne skrzydełka z brzoskwiniami i kaszą bulgur
Skrzydełka przetnij na złączeniu kości, oddziel do osobnych misek duże i małe kawałki.W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną ziela angielskiego i liścia laurowego oraz z lotkami ze skrzydełek kurczaka. Kiedy woda się zagotuje przełóż do niej kaszę i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kaszę odcedź i posyp posiekaną dymką.
Skrzydełka oprósz solą, pieprzem i ostrą papryką. Smaż w woku na porządnie rozgrzanym oleju aż do zrumienienia. Dopraw odrobiną sosu sojowego, łyżką octu z czerwonego wina i podlej syropem z brzoskwiń. Duś razem przez kilka minut, aż skrzydełka będą miękkie i dodaj trochę posiekanej dymki.
W małej szklance rozmieszaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej z zimną wodą i dodaj do skrzydełek, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Dodaj połowę pokrojonych w kostkę brzoskwiń i podduś razem. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie wyłóż całość na półmisek.
Karmelizowane brzoskwinie z sosem angielskim
Pozostałe brzoskwinie pokrój w paski. Na patelnię wsyp trzy łyżki brązowego cukru i rozgrzej, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Następnie dodaj brzoskwinie i podgrzewaj, aż wszystko się ładnie skarmelizuje.
Do miski wybij dwa żółtka, dodaj szklankę śmietanki oraz łyżeczkę cukru wanilinowego. Podgrzewaj całość w kąpieli wodnej cały czas mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Brzoskwinie wyłóż na półmisek i polej przygotowanym sosem. Ozdób np. miętą.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA:
Ziele angielskie szczypta
Liść laurowy kilka sztuk
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Ostra papryka szczypta
Ocet z czerwonego wina 1 łyżka
Mąka ziemniaczana Złote Pola 1 łyżeczka
Cukier brązowy kilka łyżek
Śmietanka 30% Mleczna Dolina 1 szklanka
Cukier waniliowy 1 łyżeczka
Mięta kilka listków
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5