Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Rozgrzej wok z kilkoma łyżkami oleju. Makaron przełóż do miski i zalej wrzątkiem. Obierz dwie czerwone cebule i pokrój w piórka. Czerwoną paprykę pokrój w paski i przesmaż razem w rozgrzanym woku. Kiedy warzywa się zrumienią przełóż je do miski.
Pokrój schab w cienkie paski, oprósz mąką i usmaż na złoto w woku z olejem. Kiedy schab się usmaży, dodaj wcześniej przygotowane warzywa oraz odcedzony makaron. Przesmaż razem doprawiając posiekaną kolendrą, a kiedy wszystkie składniki będą już miękkie wyłóż na półmisek. Ozdób miętą i posyp suszonym oregano.
Zupa teryiaki
Część usmażonych warzyw przełóż do rondla, zalej gorącą wodą, dodaj dwie łyżki sosu teryiaki i dopraw czosnkiem granulowanym, suszonym imbirem, chili i odrobiną świeżego rozmarynu.
Dodaj marchewkę pokrojoną w długie plastry za pomocą obieraczki i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym, posiekanym porem.
Sałatka z marchewki
Pozostałą marchewkę również pokrój w paski za pomocą obieraczki, przełóż do miski i wymieszaj z sosem teryiaki, szczyptą cynamonu oraz szczyptą ostrej papryki.
Wyłóż do miski, dodaj odrobinę pokrojonej w kostkę cebuli oraz posiekaną kolendrę.
W misce wymieszaj dwie szklanki mąki, łyżkę brązowego cukru, łyżkę wiórków kokosowych, a następnie dolej szklankę mleka i zagnieć ciasto.
Uformuj rulon i pokrój go w plastry o grubości około 1 cm.
Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut, aby ciastka się upiekły. Ciastka wyłóż na talerz, posyp brązowym cukrem i opal, aby cukier się skarmelizował.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA:
Czerwona cebula 2 szt.
Mąka Złote Pola kilka łyżek
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Kolendra kilka listków
Mięta kilka listków
Oregano suszone szczypta
Czosnek granulowany szczypta
Imbir suszony szczypta
Ostra papryka szczypta
Cebula 1 szt.
Brązowy cukier kilka łyżek
Wiórki kokosowe Bakallino 1 łyżka
Mleko Mleczna Dolina 1 szklanka
Papryka czerwona 1 szt.
Chili szczypta
Rozmaryn kilka listków
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Por mały
Cynamon szczypta
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5