Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Ramen z antrykotem
Obierz trzy ząbki czosnku i jeden mały kawałek imbiru. Przełóż składniki do blendera, zalej bulionem lub szklanką gorącej wody z dodatkiem kostki rosołowej. Zmiksuj całość na jednolitą masę, a następnie przełóż do rondla. Zalej litrem gorącej wody, dodaj świeżą kolendrę, kilka kawałków dymki oraz obierki z marchewki i pietruszki.
Gotuj razem na wolnym ogniu przez około 10 minut, następnie odcedź przez sito, aby wywar był klarowny.
Antrykot pokrój w cienkie paski. Orzeszki spraż na suchej patelni do momentu, aż się zrumienią, a następnie posiekaj.
W osobnym rondlu zagotuj wodę, włóż jajka i gotuj przez 6 minut. Kiedy jajka się ugotują, zalej je zimną wodą. W misce ułóż składniki do ramenu: makaron udon, poszatkowaną kapustę, startą marchewkę, antrykot oraz posiekaną dymkę i kolendrę. Posyp całość posiekanymi orzeszkami, wyłóż jedno jajko i zalej bardzo gorącym bulionem.
Stir fry z antrykotem
Pietruszkę i marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Obierz czerwoną cebulę, pokrój ją w piórka i smaż w dobrze rozgrzanym woku z odrobiną oleju. Dodaj połowę antrykotu i przesmaż razem, a następnie dodaj garść poszatkowanej białej kapusty, startą marchew oraz posiekaną dymkę i smaż razem przez kilka minut, podlewając sosem sojowym do smaku.
Kiedy wszystkie składniki się przesmażą dodaj połowę makaronu, podlej przygotowanym wcześniej bulionem i podduś razem do połączenia się smaków.
Wyłóż do miski. Posyp uprażonymi orzeszkami oraz świeżą kolendrą.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA:
Czosnek 3 ząbki
Imbir mały kawałek
Kostka rosołowa 1 szt.
Kolendra kilka listków
Marchew 1 szt.
Pietruszka 1 szt.
Jaja Moja Kurka kilka sztuk
Kapusta biała kilka liści
Czerwona cebula 1 szt.
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5