Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Smażony ryż
Do rondla z odrobiną oleju wrzuć kilka goździków, liść laurowy oraz kilka ziaren kolendry, a następnie wsyp ryż. Przesmaż razem, aby wszystkie składniki się uprażyły. Zalej gorącą wodą w proporcji 1 część ryżu do dwóch części wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę cynamonu oraz szczyptę kurkumy. Dopraw solą do smaku. Podawaj ze świeżą kolendrą.
Tofu tikka masala
Sparz pomidory i zdejmij z nich skórkę. W woku rozgrzej odrobinę oleju, dodaj tofu pokrojone w kostkę i przypraw szczyptą soli oraz curry. Kiedy tofu się zrumieni, dodaj pokrojone w kostkę pomidory i przesmaż razem przez chwilę. Kiedy pomidory zaczną puszczać sok, dodaj sos tikka masala oraz połowę mleczka kokosowego i podduś razem przez kilka minut. Podawaj ze świeżą kolendrą i jogurtem.
Pudding marchewkowy z mlekiem kokosowym
Ryż upraż w rondlu, dodaj łyżkę miodu oraz startą marchewkę, zalej połową mleka kokosowego i wodą. Gotuj do miękkości wszystkich składników tak, aby pudding zrobił się gęsty. Pod koniec gotowania dodaj skórkę z cytryny. Wyłóż do kokilek.
Możesz podać pudding ze świeżą miętą i karmelem, albo posyp brązowym cukrem i opal palnikiem, aby się skarmelizował.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA:
Sól Culineo
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Goździki kilka sztuk
Liść laurowy kilka sztuk
Kolendra w ziarnach szczypta
Cynamon szczypta
Kurkuma szczypta
Kolendra kilka listków
Curry szczypta
Jogurt naturalny Tola kilka łyżek
Miód Złota Pasieka 1 łyżka
Marchew 1 szt.
Cytryna 1 szt.
Mięta kilka listków
Brązowy cukier szczypta
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5