Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Kurczak po chińsku
Pierś z kurczaka pokrój w dużą kostkę. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rozgrzej wok, dodaj kilka łyżek sosu red thai, a następnie pokrojonego kurczaka i połowę ciecierzycy. Duś razem przez 3-4 minuty. Wyłóż całość do osobnego naczynia.
Do woka dodaj odrobinę oleju, a następnie na bardzo dużym ogniu przesmaż mieszankę chińską przez 5-6 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj połowę wcześniej przygotowanego kurczaka z ciecierzycą, dopraw do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem.
Podawaj z ryżem jaśminowym.
Zupa z kurczakiem i ciecierzycą
Pokrój pół żółtej oraz pół czerwonej papryki w paski i przesmaż na patelni z odrobiną oleju. Dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i smaż do momentu, aż warzywa się zrumienią.
Do garnka włóż pozostałego kurczaka z ciecierzycą, zalej wodą i dodaj przesmażone warzywa. Gotuj na małym ogniu, doprawiając do smaku solą, pieprzem i sosem red thai.
Budyń ryżowy
Część ryżu przełóż do blendera. Zmiksuj razem z łyżką kakao oraz dwiema łyżkami cukru do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj żółtko oraz odrobinę śmietanki, dokładnie wymieszaj i przełóż do kokilek. Udekoruj bitą śmietaną i listkami mięty.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA:
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Sos sojowy Asia Flavours 1 łyżka
Żółta papryka ½ szt.
Czerwona papryka ½ szt.
Czerwona cebula 1 szt.
Kakao Magnetic 1 łyżka
Cukier Słodka Łyżeczka 2 łyżki
Jajko Moja Kurka 1 szt.
Śmietanka 30% Mleczna Dolina 1 szklanka
Mięta kilka listków
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5