Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Krem z dyni i batatów z kluskami dyniowymi
Obierz bataty i pokrój w kostkę. Dynię przekrój na pół, wybierz pestki i obierz ze skóry, pokrój w kostkę. Część pokrojonej dyni umieść w blenderze, dodaj szklankę mleka, szklankę mąki oraz przyprawy do smaku: cynamon, rozmaryn, imbir oraz tymianek. Całość dokładnie zmiksuj. Wykładaj masę łyżką do wrzątku formując kluski. Gotuj przez kilka minut, aż kluski ładnie zwiążą i będą miękkie. Odcedź, a następnie przesmaż je na odrobienie oliwy, razem z gałązką rozmarynu.
Połowę pozostałej dyni i batatów wymieszaj z odrobiną oliwy, solą oraz pieprzem. Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Pozostałe warzywa przesmaż w rondlu z oliwą, dodaj posiekany kawałek pora, jedną czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, odrobinę tymianku oraz liść laurowy. Zalej całość wodą i mlekiem w proporcji jeden do jednego. Gotuj do miękkości wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodaj kilka suszonych pomidorów. Przełóż całość do blendera, dodaj upieczone warzywa, dopraw odrobiną ostrej papryki i zmiksuj na krem.
Pomidory wyłóż do blendera i zmiksuj na pesto.
Zupę serwuj z kluskami dyniowymi, pesto pomidorowym, olejem z pomidorów i świeżą bazylią. Aby zupa miała gładszą konsystencję możesz ją przetrzeć przez sito.
Kluski rodzynkowe
Rodzynki podpraż na patelni, dodaj szklankę czerwonego wina, dwie łyżki brązowego cukru, kilka listków mięty i gotuj razem na małym ogniu przez około 5 minut. Przełóż do blendera, dodaj szklankę mleka, szklankę mąki oraz cynamon i imbir do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Wykładaj masę łyżką do wrzątku formując kluski. Gotuj przez kilka minut, aż kluski ładnie się zwiążą i będą miękkie dokładnie tak samo, jak kluski dyniowe. Podawaj z szałwią i jogurtem naturalnym.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Mleko Mleczna Dolina 3 szklanki
Mąka Złote Pola 2 szklanki
Cynamon szczypta
Rozmaryn szczypta
Imbir szczypta
Tymianek szczypta
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Rozmaryn 2 gałązki
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Por mały kawałek
Czerwona cebula 1 szt.
Tymianek 2 gałązki
Liść laurowy 1 szt.
Ostra papryka szczypta
Bazylia kilka listków
Czerwone wino 1 szklanka
Brązowy cukier 2 łyżki
Mięta kilka listków
Szałwia kilka listków
Jogurt naturalny Tola kilka łyżek
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5