Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Pasta ala carbonara z cukinią
Boczek ułóż na suchej patelni i smaż, aż wytopi się tłuszcz, a boczek stanie się chrupiący. Dwie cukinie pokrój w drobne paski i przesmaż na oliwie. Dopraw solą i pieprzem.
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i przełóż do miski. Dodaj 3 żółtka, usmażoną cukinię, odrobinę gorgonzoli i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na półmisek i posyp pokruszonym boczkiem.
Faszerowana cukinia
Dwie cukinie przekrój wzdłuż i wydrąż. Pokrój cebulę w kostkę i przesmaż na oliwie. Dodaj posiekany czosnek, część miąższu z cukinii, dopraw solą i pieprzem. Kiedy cebula będzie miękka dodaj posiekaną miętę, odrobinę bułki tartej, wymieszaj i wyłóż do wydrążonych cukinii. Przełóż do żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułóż gorgonzolę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekaj do zrumienienia przez około 10 minut.
Placki z karmelizowaną marchewką
Obierz marchewki i pokrój ją w słupki. Ugotuj ją w szklance czerwonego wina z odrobiną wody, dwiema łyżkami brązowego cukru i dwiema łyżkami masła. Białka, które pozostały wymieszaj z szklanką mleka i mąki, dopraw cynamonem, posiekanym czosnkiem i dokładnie wymieszaj. Smaż małe placki na oliwie. Wyłóż na talerz, dodaj marchewki i polej sosem, który powstał na patelni. Posyp całość posiekaną miętą.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Jajka Moja Kurka 3 szt.
Cebula 1 szt.
Czosnek kilka ząbków
Mięta kilka listków
Bułka tarta Pano 1 łyżka
Czerwone wino 1 szklanka
Brązowy cukier 2 łyżki
Masło Mleczna Dolina dwie łyżki
Mleko Mleczna Dolina 1 szklanka
Mąka Złote Pola 1 szklanka
Cynamon szczypta
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5