Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Schab a la siciliana
Obierz marchewki, pokrój w plasterki i przesmaż na maśle do zrumienienia. Dopraw solą i pieprzem.
Schab rozbij lekko tłuczkiem, dopraw solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym maśle przez około 3 minuty z każdej strony, tak aby się zrumienił. Pod koniec smażenia dodaj kilka listków rozmarynu oraz tymianku.
Ugotuj jedną torebkę mieszanki kasz zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sok pomarańczowy wlej na patelnię, dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i gotuj razem przez kilka minut, aż cebula zmięknie, a sos zgęstnieje. Skomponuj wszystkie składniki na talerzu, ozdabiając posiekaną papryką.
Pizza
Spód do pizzy rozwiń na desce i wytnij koło. Posmaruj passatą pomidorową, ułóż kilka plastrów pomidora, posyp świeżymi listkami bazylii, posyp solą i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na sam dół na kilka minut, aby ciasto się upiekło. Udekoruj świeżymi listkami bazylii.
Z pozostałej części spodu do pizzy możesz zrobić małą przekąskę. Zagnieć ścinki i uformuj kulki o średnicy około 3-4 cm i piecz razem z pizzą.
Zapiekane brzoskwinie pod kruszonką
Brzoskwinie wyłóż do kokilek. W misce utrzyj szklankę mąki, pół szklanki cukru oraz pół kostki masła. Tak przygotowane ciasto rozkrusz w palcach wykładając na kokilki z brzoskwiniami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekaj przez kilka minut, aż kruszonka zrobi się rumiana i chrupiąca.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Rozmaryn kilka listków
Tymianek kilka listków
Kasze Natural Mix Plony Natury z kaszą gryczaną 100 g
Czerwona cebula 1 szt.
Papryka czerwona ¼ szt.
Papryka żółta ¼ szt.
Passata pomidorowa Sottile Gusto 2 łyżki
Pomidor 1 szt.
Bazylia kilka listków
Mąka Złote Pola 1 szklanka
Cukier Słodka Łyżeczka ½ szklanki
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5