Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Makaron z cukinią
Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połowę cukinii zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, drugą połowę pokrój w ćwierć-plasterki wycinając gniazda nasienne.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy i przesmaż na niej pokrojoną cukinię. Kiedy cukinia będzie miękka, dodaj do niej odcedzony makaron i przesmaż razem przez chwilę. Dodaj startą cukinię, starty ser oraz zgnieciony ząbek czosnku.
Do rondla wlej dwie szklanki mleka, dodaj pozostałości cukinii, dwie łyżki brązowego cukru i zmiksuj dokładnie blenderem. Dodaj twardą skórkę z sera grana padano i gotuj na małym ogniu.
Przed podaniem dodaj kilka łyżek przygotowanego sosu do makaronu i zagrzej razem doprawiając solą i pieprzem do smaku. Wyłóż na talerz. Pozostały sos miksuj blenderem, aż zacznie się tworzyć piana. Delikatnie udekoruj pianą całe danie.
Sałatka z cukinią
Pozostałą cukinię pokrój obieraczką wzdłuż na szerokie plastry.
Ogórka pokrój w ćwierć-plasterki.
W blenderze zmiksuj świeżą bazylię, pestki dyni, odrobinę parmezanu i kilka łyżek oliwy na pesto.
Na talerzu rozsmaruj dwie łyżki jogurtu, polej kilkoma łyżkami pesto, wyłóż pokrojonego ogórka oraz cukinię. Opcjonalnie możesz również dodać odrobinę pokrojonej brzoskwini.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Czosnek 1 ząbek
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Mleko Mleczna Dolina 2 szklanki
Brązowy cukier 2 łyżki
Pestki dyni BakaD’or 1 łyżka
Jogurt naturalny Tola 2 łyżki
Bazylia kilka listków
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5