Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Garganelli aglio olio peperoncino
Obierz czosnek, podgotuj przez chwilę we wrzątku, a następnie umieść w misce z wodą i lodem, aby się schłodził. Odcedź, przełóż do blendera, dodaj kilka łyżek oliwy i zmiksuj na gładką pastę. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Oddziel liście pietruszki od łodyg i posiekaj. Odcedź makaron, dodaj pastę z czosnku, posyp szczyptą ostrej papryki i wymieszaj. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Mascarpone z ziołami i karmelizowanymi jabłkami
Na patelni rozgrzej dwie łyżki miodu z łyżką musztardy francuskiej.
Jabłko pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm i dodaj na patelnię. Dorzuć kilka listków mięty. Smaż, aby jabłka przyrumieniły się z obu stron.
Pozostałą natkę pietruszki oraz kilka listków szałwii posiekaj drobno i wymieszaj z połową serka mascarpone. Tak przygotowany ser podawaj z karmelizowanymi jabłkami i skórką z cytryny i odrobiną musztardy francuskiej.
Tiramisu z cantuccini
Oddziel białka i żółtka z dwóch jaj. Białka ubij na sztywną pianę. Do żółtek dodaj dwie łyżki cukru i dokładnie rozmieszaj. Dodaj połowę mascarpone i rozmieszaj z żółtkami. Połącz obie masy, delikatnie mieszając. Zaparz kawę, wlej do płaskiego naczynia i wyłóż do niego cantuccini, aby się nasączyły. Do kokilek wyłóż masę z mascarpone, na nią nasączone cantuccini i przykryj ponownie masą z mascarpone. Przed podaniem posyp odrobiną kakao.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Ostra papryka szczypta
Miód Złota Pasieka 2 łyżki
Musztarda francuska Madero 1 łyżka
Jabłko 1 szt.
Mięta kilka listków
Szałwia kilka listków
Cytryna 1 szt.
Jaja Moja Kurka 2 szt.
Cukier biały Słodka Łyżeczka 2 łyżki
Kawa rozpuszczalna Cafe d’Or 2 łyżeczki
Kakao Magnetic 1 łyżeczka
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5