Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Farfalle
Dwie cebule obierz, pokrój w piórka i przesmaż na oliwie. Dopraw solą i pieprzem. Zetnij skórkę z jednej cytryny i pokrój w cienkie paski. Dodaj na patelnię. Dopraw dwiema łyżkami miodu i odrobiną chili. Przesmaż razem przez chwilę i dodaj kilka pokrojonych pieczarek. Duś pod przykryciem przez około 3 minuty. Po tym czasie podlej odrobiną białego wina i dodaj łyżkę mascarpone. Duś razem jeszcze przez chwilę.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i dodaj do sosu. Podduś razem do połączenia się składników. Na patelni rozpuść dwie łyżki masła, dodaj bułkę tartą, posiekane listki szałwii i skórkę z cytryny. Podsmaż, aż bułka tarta zbrązowieje. Wyłóż makaron na półmisek i okraś bułką tartą.
Tiramisu
Zaparz kawę i ostudź. Przelej do płaskiego naczynia. Oddziel białka od żółtek z trzech jaj. Żółtka utrzyj z dwiema łyżkami cukru i mascarpone. Biszkopty przetnij na pół i delikatnie nasącz w kawie tak, aby się nie rozpadły. Ułóż warstwę biszkoptów w pucharku, na biszkopty wyłóż łyżkę masy. Czynność powtórz. Wierzch tiramisu posyp kakao i ozdób listkami mięty.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA:
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Cytryna 1 szt.
Miód Złota Pasieka 2 łyżki
Chili odrobina
Białe wino ½ szklanki
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Bułka tarta Pano 2 łyżki
Szałwia kilka listków
Kawa 2 filiżanki
Jaja Moja Kurka 3 szt.
Cukier Słodka Łyżeczka 2 łyżki
Kakao Magnetic 1 łyżeczka
Mięta kilka listków
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5