Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron, kiedy będzie al dente i przełóż do dużego garnka.
W rondlu rozpuść dwie łyżki masła, a następnie dodaj dwie łyżki mąki i podsmaż. Kiedy zasmażka się lekko zrumieni, dodawaj mleko małym strumieniem cały czas mieszając. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodaj pokrojony w kostkę ser. Dopraw solą i pieprzem.
Sos przelej do garnka z makaronem, dokładnie wymieszaj i podgotuj razem przez chwilę, aby składniki się dobrze połączyły. Dopraw solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki, oliwą i sokiem z cytryny. Wyłóż na półmisek i posyp listkami bazylii.
Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Pierś z kurczaka pokrój w długie plastry o grubości około 1cm. Obsmaż na oleju do uzyskania złocistego koloru razem z pokrojoną cebulą i posiekanym czosnkiem. Podczas smażenia dodaj dwie łyżki masła. Dodaj krojone pomidory i podduś razem przez chwilę. Dodaj całe pomidory. Na kurczaka wyłóż plastry mozzarelli, kilka listków bazylii i zapiecz w dobrze rozgrzanym piekarniku do momentu, aż ser się zapiecze. Przed podaniem posyp szczyptą oregano.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA:
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Mąka Złote Pola 2 łyżki
Mleko Mleczna Dolina 2 szklanki
Natka pietruszki kilka listków
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Cytryna 1 szt.
Bazylia kilka listków
Cebula 1 szt.
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Czosnek 3 ząbki
Oregano szczypta
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5