Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Ciasto cytrynowe
Z czterech jaj oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z dwiema łyżkami brązowego cukru. Do białek dodaj dwa żółtka, cztery łyżki mąki, skórkę z jednej cytryny, szczyptę proszku do pieczenia i wymieszaj. Przełóż ciasto do okrągłej formy, ułóż na nim plastry cytryny i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Minestrone
Obierz i pokrój w kostkę połowę czerwonej cebuli. Przesmaż w rondlu na oliwie. Kolorową paprykę oraz cukinię pokrój w kostkę i dodaj do smażącej się cebuli. Smaż razem przez około 2 minuty, podlej wodą i zagotuj. Gotując na małym ogniu zupę, dodaj do niej garść krótkiego makaronu i dwa pokrojone w kostkę ziemniaki. Dopraw solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki, bazylii, ziół prowansalskich i tymianku. Na koniec dodaj liście szpinaku. Gotuj do miękkości wszystkich składników.
Placki ziemniaczane ze szpinakiem
Zetrzyj dwa ziemniaki na tarce o grubych oczkach, dodaj dwie łyżki mąki, jedno jajko, odrobinę szpinaku i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż na rozgrzanej oliwie formując nieduże placki przez około 2 minuty z każdej strony. Podawaj z grillowaną cukinią i posiekaną natką pietruszki.
Grillowane warzywa
Paprykę, cukinię i cebulę – pokrój jak lubisz. Usmaż na patelni grillowej, aż warzywa się zrumienią z każdej strony. Wyłóż na talerz. Podawaj z jogurtem, świeżym szpinakiem, a całość oprósz suszonym tymiankiem, bazylią i ziołami prowansalskimi.
Sałatka ze szpinaku z chipsami z szynki parmeńskiej
Kilka plastrów prosciutto ułóż na suchej patelni i smaż, aż zrobią się chrupiące. Pozostały szpinak wymieszaj z pokrojonymi w kostkę pomidorami. Dopraw oliwą, octem z czerwonego wina, posiekaną natką pietruszki i wyłóż na nią chipsy z szynki parmeńskiej.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA:
Jaja Moja Kurka 5 szt.
Brązowy cukier 2 łyżki
Mąka Złote Pola 6 łyżek
Cytryna 1 szt.
Proszek do pieczenia szczypta
Czerwona cebula 1 szt.
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Żółta papryka 1 szt.
Makaron cavatappi 1 szklanka
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Ostra papryka szczypta
bazylia szczypta
Zioła prowansalskie szczypta
Tymianek szczypta
Jogurt naturalny Tola kilka łyżek
Ocet z czerwonego wina kilka łyżek
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5