Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Wątróbka po wenecku
Oczyść wątróbkę i obtocz w mące. Czerwoną cebulę pokrój w pióra, przesmaż na maśle z odrobiną oliwy i liściem laurowym. Podlej wodą i przykryj, aby całość się dusiła. Po około 3 minutach odkryj i dodaj wątróbkę. Dopraw łyżeczką cukru, łyżką octu z czerwonego wina, solą i pieprzem. Duś razem przez około 10 minut. Podawaj z tostami i posiekaną bazylią.
Mozzarella in carrozza
Na pieczywie tostowym ułóż dwa plastry sera scamorza, kilka listków bazylii i przykryj kolejną kromką. Obtocz w roztrzepanych jajkach, a następnie bułce tartej. Smaż na głębokim oleju do zezłocenia z obu stron, następnie wyłóż na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Pain perdu z jabłkami
Jabłka pokrój w kostkę o wielkości około 1 cm na 1 cm. Podpraż na suchej patelni, a następnie dodaj łyżkę masła, kilka posiekanych listków szałwii, szczyptę imbiru, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę cynamonu, 3 łyżki cukru i odrobinę suszonej żurawiny.
Duś razem przez około 5 minut na małym ogniu, do miękkości jabłek i połączenia się smaków. Zetnij skórę z sześciu kromek pieczywa. Roztrzep dwa jajka z łyżką cukru i dwiema łyżkami mleka. Pieczywo obtaczaj w jajku i smaż na maśle, aby się zrumieniło z każdej strony.
Pod koniec smażenia dopraw odrobiną cukru. Tosty wyłóż na talerz, a na wierzchu ułóż przygotowane jabłka. Całość posyp posiekaną miętą i szczyptą cynamonu.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA:
Mąka Złote Pola kilka łyżek
Czerwona cebula 1 szt.
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Liść laurowy 3 szt.
Cukier Słodka Łyżeczka kilka łyżek
Ocet z czerwonego wina 1 łyżka
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Bazylia kilka listków
Bułka tarta Pano kilka łyżek
Olej Słonecznikowy Wyborny 1 szklanka
Szałwia kilka listków
Imbir szczypta
Gałka muszkatołowa szczypta
Cynamon szczypta
Suszona żurawina Bakallino 2 łyżki
Mleko Mleczna Dolina 2 łyżki
Mięta kilka listków
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5