Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Jaja w pisto manchego
Cukinię pokrój w kostkę o grubości około 1 cm. Z papryki wytnij gniazda nasienne i pokrój ją w paski. Paprykę przesmaż na oliwie razem z pokrojoną w piórka czerwoną cebulą.
Przesmaż cukinię na rozgrzanej oliwie, dopraw solą, pieprzem, skórką z cytryny, odrobiną świeżego rozmarynu i szczyptą tymianku. Smaż razem przez około 5 minut, następnie dodaj krojone pomidory, garść przesmażonej czerwonej papryki i duś razem kolejne 5 minut.
Połącz ze sobą wszystkie warzywa i podziel na dwie patelnie. Zmniejsz płomień, zrób kilka wgłębień w sosie i wybij w nie jaja. Przykryj i duś do momentu, aż białka jaj się zetną, a żółtka pozostaną płynne. Podawaj z listkami bazylii.
Chłodnik z sałaty
Posiekaj drobno kawałek pora i przesmaż na oliwie. Dodaj posiekany ząbek czosnku i ładne, duże liście sałaty. Smaż razem przez około 3 minuty, następnie przełóż do blendera, dodaj kilka łyżek jogurtu oraz kilka listków mięty. Całość zmiksuj. Tak przygotowany chłodnik dopraw solą, pieprzem, kminem rzymskim, sokiem z cytryny. Podawaj w szklankach.
Pieczone jabłka z koglem-moglem
Wydrąż jabłka od góry z gniazd nasiennych. Następnie każde z jabłek zawiń szczelnie papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Z trzech jaj oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z czterema łyżkami cukru na jednolitą, puszystą masę. Jabłka rozwiń z papieru, wyłóż na talerz i wlej do nich przygotowany kogel-mogel.
Sałata
Pozostałą sałatę pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. W osobnym naczyniu wymieszaj dwie łyżki miodu, łyżeczkę musztardy i odrobinę soku z cytryny. Następnie wtłaczaj oliwę, wlewając ją małym strumieniem cały czas mieszając. Kiedy sos zrobi się gęsty dopraw go solą i pieprzem. Wymieszaj sałatę z sosem i podawaj w głębokim naczyniu.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA:
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Czerwona cebula 1 szt.
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Cytryna 1 szt.
Rozmaryn 2 gałązki
Tymianek szczypta
Bazylia kilka listków
Por mały kawałek
Czosnek 1 ząbek
Jogurt naturalny Tola kilka łyżek
Mięta kilka listków
Kmin rzymski szczypta
Cukier Słodka Łyżeczka 4 łyżki
Miód Złota pasieka 2 łyżki
Musztarda Madero 1 łyżeczka
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5