Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Pstrąg tęczowy z kaszami
Żaroodporne naczynie wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim płaską warstwę plastrów cytryny. Pstrąga oczyść, odetnij kawałek od strony ogona, a pozostałą część fileta pokrój w kawałki o wielkości około 5 na 5 cm i ułóż na cytrynach. Dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na około 8 minut. Mix kasz ugotuj według instrukcji na opakowaniu i wyłóż na półmisek. Czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż z łyżką masła. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną świeżego rozmarynu. Kiedy cebula się zezłoci dodaj szklankę śmietanki i duś razem, aż sos zgęstnieje. Pstrąga razem z cytrynami ułóż na kaszy, polej sosem cebulowym i posyp natką pietruszki.
Krem z ogórka
W rondlu podsmaż na maśle odrobinę czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę. Ogórki pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj w blenderze. Przełóż do rondla, zalej dwiema szklankami wrzątku, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez około 10 minut. Dodaj kilka łyżek śmietanki i gotuj razem jeszcze przez chwilę. Podawaj z plastrami świeżego ogórka, posiekaną natką pietruszki, jogurtem i prażonymi pestkami dyni.
Tatar z pstrąga
Zostawiony kawałek pstrąga posiekaj drobno do konsystencji tatara. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Ułóż na talerzu razem z dodatkami: posiekaną czerwoną cebulą, posiekanym ogórkiem, natką pietruszki, czerwoną fasolą, musztardą francuską, skórką z cytryny.
Podawaj z pieczywem lub smażonymi podpłomykami.
Podpłomyki
Wysyp na stolnicę dwie szklanki mąki, łyżeczkę soli i wymieszaj. Zrób wgłębienie i wlej odrobinę gorącej wody. Zagniataj tak, aby mąka wchłonęła całą wodę i zaczęła się łączyć w ładne ciasto. Ciasto powinno być dość luźne. Formuj placki o grubości około 1 cm i szerokości 10 cm. Smaż na rozgrzanym oleju, aż zrobi się chrupiące i złociste.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA:
Cytryna 1 szt.
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Czerwona cebula 2 szt.
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Rozmaryn 1 gałązka
Śmietanka 30% Mleczna Dolina 1 ½ szklanki
Jogurt naturalny Tola kilka łyżek
Pestki dyni BakaD’Or kilka łyżek
Musztarda francuska Madero 1 łyżka
Mąka Złote Pola 2 szklanki
Olej Słonecznikowy Wyborny 1 szklanka
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5