Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Dorsz po staropolsku
Dorsza pokrój na kawałki o wielkości około 5 na 5 cm. Na każdy kawałek ryby połóż plaster cytryny i kilka listków rozmarynu. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na papierze do pieczenia z odrobiną oliwy przez około 4 minuty, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Pomidory przetnij na pół i wydrąż z nich środki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut, aby się podpiekły.
Ugotuj szklankę kaszy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewki obierz, pokrój w cienkie plastry, a następnie przesmaż na maśle przez około 4 minuty, aby się zrumieniły.
Dopraw świeżym rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem. Wyłóż do kokilek.
W małym rondlu rozpuść łyżkę masła i przesmaż jedną czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. W moździerzu, blenderze lub młynku przygotuj przyprawę piernikową.
Utrzyj ze sobą: jałowiec, cynamon, cukier waniliowy, imbir, goździki, ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy cebula będzie szklista, dodaj szklankę śmietanki, kilka pokruszonych kromek pieczywa i przygotowaną przyprawę. Podduś razem, a następnie zmiksuj na gładki, gęsty sos.
Pomidory wyłóż na talerz i wypełnij ugotowaną kaszą. Obok ułóż podpieczonego dorsza, smażone marchewki i sos piernikowy. Ozdób np. lawendą.
Chłodnik z rzodkiewki
Rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry i przesmaż na maśle z odrobiną brązowego cukru. Kiedy rzodkiewka się zezłoci, dodaj odrobinę mocnego alkoholu i podpal. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną skórki z cytryny. Tak przygotowaną rzodkiewkę przełóż do miski. Dodaj miąższ z pomidorów, posiekane liście rzodkiewki i dopraw solą oraz pieprzem.
Ciastka kukurydziane
Do dużej miski wybij dwa jaja i ubij. Dodaj 3 łyżki mąki i łyżkę brązowego cukru. Wymieszaj dodając dwie szklanki płatków kukurydzianych. Masa powinna być gęsta. Nabieraj masę łyżką i formuj nieduże ciastka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut, aż ciastka zrobią się chrupiące.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA:
Cytryna 1 szt.
Rozmaryn 2 gałązki
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Pomidory 4 szt.
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Tymianek 2 gałązki
Czerwona cebula 1 szt.
Jałowiec szczypta
Cynamon szczypta
Cukier waniliowy szczypta
Imbir szczypta
Goździki 4 szt
Ziele angielskie szczypta
Liść laurowy 2szt
Śmietanka 30% Mleczna Dolina 1 szklanka
Brązowy cukier kilka łyżek
Mocny alkohol dwie łyżki
Jaja Moja Kurka 2 szt.
Mąka Złote Pola 3 łyżki
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5