Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pasztet z wątróbki, krem z ciecierzycy z rozmarynem, pudding ryżowy z karmelizowaną gruszką

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Pasztet z wątróbki

    Pokrój dwie czerwone cebule w pióra, przesmaż na oliwie z łyżką masła. Dodaj łyżeczkę musztardy francuskiej, dwie łyżki migdałów i dwie łyżki rodzynek. Przesmaż razem przez chwilę,  a następnie dodaj oczyszczoną wątróbkę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż razem na niedużym ogniu przez około 10 minut. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.

    Jedną gruszkę pokrój w plastry, dopraw solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Gruszki podsmaż przez około 2 minuty z każdej strony i wyłóż na półmisek. Na gruszkach układaj przygotowany pasztet z wątróbki. Posyp posiekanym rozmarynem i skrop oliwą.

    Krem z ciecierzycy

    Przygotuj szybki bulion. Do rondla wrzuć kawałki warzyw korzeniowych, zalej gorącą wodą i gotuj. Dodaj ciecierzycę, kilka listków rozmarynu i gotuj razem przez około 5 minut.

    Dopraw solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki, a następnie zmiksuj na gładki krem.

    Pudding ryżowy

    W rondlu zagotuj dwie szklanki mleka, dodaj ryż z jednej paczki, dopraw cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową, odrobiną czosnku granulowanego i cukrem waniliowym. Gotuj mieszając co jakiś czas do miękkości ryżu. Na małej patelni rozpuść łyżkę masła i wrzuć garść migdałów. Obierz dwie gruszki, pokrój w niedużą kostkę i dodaj na patelnię. Przesmaż razem przez chwilę, a następnie podlej połową szklanki czerwonego wina i duś do miękkości gruszek. Przygotowany pudding wyłóż do kokilek, a na wierzch wyłóż smażone gruszki z migdałami. Posyp skórką z cytryny, posiekaną miętą i polej odrobiną śmietanki.

     

    *SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA

    Czerwona cebula 2 szt.

    Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek

    Masło Mleczna Dolina  kilka łyżek

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Musztarda francuska Madero 1 łyżka

    Rodzynki Bakallino 2 łyżki

    Rozmaryn 2 gałązki

    Marchewka mały kawałek

    Por mały kawałek

    Pietruszka mały kawałek

    Ostra papryka szczypta

    Mleko Mleczna Dolina 2 szklanki

    Cynamon szczypta

    Imbir szczypta

    Gałka muszkatołowa szczypta

    Czosnek granulowany szczypta

    Cukier waniliowy szczypta

    Czerwone wino ½ szklanki

    Cytryna 1 szt.

    Mięta kilka listków

    Śmietanka 30% Mleczna Dolina kilka łyżek

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów