Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Pasztet z wątróbki
Pokrój dwie czerwone cebule w pióra, przesmaż na oliwie z łyżką masła. Dodaj łyżeczkę musztardy francuskiej, dwie łyżki migdałów i dwie łyżki rodzynek. Przesmaż razem przez chwilę, a następnie dodaj oczyszczoną wątróbkę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż razem na niedużym ogniu przez około 10 minut. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Jedną gruszkę pokrój w plastry, dopraw solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Gruszki podsmaż przez około 2 minuty z każdej strony i wyłóż na półmisek. Na gruszkach układaj przygotowany pasztet z wątróbki. Posyp posiekanym rozmarynem i skrop oliwą.
Krem z ciecierzycy
Przygotuj szybki bulion. Do rondla wrzuć kawałki warzyw korzeniowych, zalej gorącą wodą i gotuj. Dodaj ciecierzycę, kilka listków rozmarynu i gotuj razem przez około 5 minut.
Dopraw solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki, a następnie zmiksuj na gładki krem.
Pudding ryżowy
W rondlu zagotuj dwie szklanki mleka, dodaj ryż z jednej paczki, dopraw cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową, odrobiną czosnku granulowanego i cukrem waniliowym. Gotuj mieszając co jakiś czas do miękkości ryżu. Na małej patelni rozpuść łyżkę masła i wrzuć garść migdałów. Obierz dwie gruszki, pokrój w niedużą kostkę i dodaj na patelnię. Przesmaż razem przez chwilę, a następnie podlej połową szklanki czerwonego wina i duś do miękkości gruszek. Przygotowany pudding wyłóż do kokilek, a na wierzch wyłóż smażone gruszki z migdałami. Posyp skórką z cytryny, posiekaną miętą i polej odrobiną śmietanki.
*SKŁADNIKI DODATKOWE - SPIŻARNIA
Czerwona cebula 2 szt.
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Musztarda francuska Madero 1 łyżka
Rodzynki Bakallino 2 łyżki
Rozmaryn 2 gałązki
Marchewka mały kawałek
Por mały kawałek
Pietruszka mały kawałek
Ostra papryka szczypta
Mleko Mleczna Dolina 2 szklanki
Cynamon szczypta
Imbir szczypta
Gałka muszkatołowa szczypta
Czosnek granulowany szczypta
Cukier waniliowy szczypta
Czerwone wino ½ szklanki
Cytryna 1 szt.
Mięta kilka listków
Śmietanka 30% Mleczna Dolina kilka łyżek
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5