Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Buraki po burgundzku z kuskusem
W garnku rozgrzej dwie łyżki oliwy i przesmaż czerwoną cebulę pokrojoną w piórka.Obierz marchewkę, pietruszkę, selera i cztery ząbki czosnku, a następnie pokrój wszystko w plastry i dodaj do smażącej się cebuli. Dopraw solą, pieprzem i świeżym rozmarynem.
Smaż razem przez około 3 minuty, a następnie dodaj pokrojone w dużą kostkę buraki oraz seler naciowy pokrojony w kawałki o długości około 1 cm. Kiedy wszystkie warzywa się ładnie obsmażą, dodaj dwie szklanki czerwonego wina, passatę pomidorową, sól oraz pieprz i duś razem do miękkości wszystkich warzyw i połączenia się smaków.
Kuskus przełóż do rondla, dodaj dwie łyżki oliwy - zamieszaj i zalej wrzątkiem tak, aby woda jedynie zakryła kaszę. Przykryj całość i odstaw na kilka minut, aby kuskus napęczniał i zrobił się miękki. Kiedy kasza będzie gotowa, dodaj trochę posiekanego selera naciowego, dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj. Kuskus wyłóż na półmisek i posyp liśćmi selera naciowego. Buraki wyłóż do głębokich talerzy, posyp podprażonymi pestkami słonecznika i liśćmi selera naciowego.
Jogurtowe deser z morelami
Morele przełóż do rondla, dodaj szklankę białego wina. Gotuj razem, aż morele zrobią się miękkie. Dopraw miodem i zmiksuj na gładką masę w blenderze. Wyłóż do szklanek i dodaj kilka łyżek jogurtu. Całość posyp prażonymi pestkami słonecznika.
SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI:
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Czerwona cebula 1 szt.
Marchew 1 szt.
Pietruszka 1 szt.
Seler korzeń mały kawałek
Czosnek 4 ząbki
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Rozmaryn 2 gałązki
Czerwone wino 2 szklanki
Pestki słonecznika BakaD’Or 2 łyżki
Białe wino 1 szklanka
Miód Złota Pasieka kilka łyżek
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5