Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Udka z kurczaka z sosem twarogowym i prażoną kapustą
Wytrybuj mięso z kurczaka i pokrój na mniejsze kawałki. Przesmaż na oleju, aby nabrało złotego koloru. Dopraw kilkoma liśćmi laurowymi, solą i pieprzem. Kiedy mięso uzyska złoty kolor, podlej odrobiną zalewy z oliwek i szklanką białego wina, a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na patelni po kurczaku, aby uzyskała więcej smaku. Dodaj gałązkę świeżego rozmarynu oraz pół szklanki białego wina. Podduś razem.
Kiedy cebula będzie miękka, zmniejsz ogień i dodaj pokruszony twaróg. Przesmaż razem przez chwilę, a następnie zmiksuj w blenderze na gładki sos. Dopraw solą i pieprzem.
Część kiszonej kapusty przesiekaj. Na patelni przesmaż odrobinę cebuli pokrojonej w kostkę, dodaj kapustę i smaż razem przez chwilę. Dopraw liściem laurowym, solą, pieprzem i dodaj pokrojone drobno oliwki. Duś razem przez około 5 minut.
Skomponuj wszystkie przygotowane składniki dania na talerzu.
Zupa krem z kiszonej kapusty
W rondlu rozgrzej dwie łyżki oleju i przesmaż pokrojoną w pióra cebulę. Obraną pietruszkę oraz kawałek selera, pokrój w plastry i dodaj do cebuli. Przesmaż razem przez około 2 minuty, po czym dodaj pozostałą - odciśniętą kapustę. Smaż razem przez chwilę. Następnie podlej wodą i gotuj do miękkości wszystkich składników. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i kostką rosołową.
Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, przełóż do blendera i zmiksuj na krem z odrobiną miodu, sosu sojowego i kozim serem. Podawaj z odrobiną kminku, świeżego tymianku i prażonych pestek słonecznika.
SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Liść laurowy kilka szt.
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Białe wino 1,5 szklanki
Cebula 2 szt.
Rozmaryn 1 gałązka
Pietruszka 1 szt.
Seler mały kawałek
Kminek szczypta
Kostka rosołowa Culineo 1 szt.
Miód Złota Pasieka kilka łyżek
Sos sojowy Asia Flavours 1 łyżka
Tymianek 2 gałązki
Pestki słonecznika BakaD’Or 1 łyżka
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5