Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Involtini z cukinii
Ser wędzony zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz pistacje i zmiksuj z suszonymi pomidorami w blenderze.
Ugotuj garść makaronu spaghetti - zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przełóż do miski, przetnij na mniejsze kawałki, dodaj kilka łyżek pesto z pistacji i suszonych pomidorów i dokładnie wymieszaj.
Cukinię pokrój w długie plastry za pomocą obieraczki, ułóż płasko na desce po trzy, nakładaj na nie odrobinę startego sera, łyżkę makaronu z pesto i zawijaj w rulony. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego. Czerwoną cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na patelni z odrobiną oleju. Dodaj pozostałości cukinii pokrojone w kostkę oraz kilka posiekanych suszonych pomidorów. Smaż razem do miękkości wszystkich warzyw. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj kilka łyżek pesto i szklankę passaty pomidorowej, aby powstał sos. Dokładnie wymieszaj i podduś razem jeszcze przez chwilę.
Tak przygotowanym sosem zalej rulony z cukinii, posyp pozostałym startym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na kilka minut, aby involtini się zapiekły.
Kisiel truskawkowy
Do rondla wsyp dwie łyżki cukru, dodaj dwie szklanki białego wina, szczyptę imbiru, skórkę z cytryny, gałązkę rozmarynu oraz kilka goździków. Zagotuj całość, aby cukier się rozpuścił.
Dodaj mrożone truskawki i gotuj razem do miękkości owoców. W misce rozmieszaj łyżeczkę skrobi ziemniaczanej z zimną wodą, a następnie dodaj do kisielu cały czas mieszając, aby się zagęścił. Kisiel wyłóż do szklanek, udekoruj łyżką jogurtu naturalnego, listkiem mięty i posyp posiekanymi pistacjami.
SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI:
Makaron spaghetti Pastani garść
Czerwona cebula 1 szt.
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Passata pomidorowa Sottile Gusto 1 szklanka
Cukier Słodka Łyżeczka kilka łyżek
Białe wino 2 szklanki
Cytryna 1 szt.
Rozmaryn 1 gałązka
Goździki kilka sztuk
Imbir suszony szczypta
Skrobia ziemniaczana Grula 1 łyżeczka
Jogurt naturalny Tola kilka łyżek
Mięta kilka listków
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5