Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Zapiekane bataty z indykiem i pudding ryżowy z paloną mąką

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    Zapiekane bataty z indykiem

    Bataty umyj i pokrój w cienkie plastry. Ułóż z nich cienką warstwę w naczyniu żaroodpornym, posyp odrobiną skrobi ziemniaczanej i polej rozpuszczonym masłem ze szczyptą curry

    Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kilka minut, aby bataty zmiękły.

    Cukinię zetrzyj na dużych oczkach, a następnie dokładnie odciśnij z nadmiaru wody.

    Mięso obsmaż w garnku na niewielkiej ilości oleju, dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka i dodaj do garnka.

    Kiedy mięso nabierze złotego koloru, dodaj szczyptę curry oraz ok. pół szklanki mleka kokosowego. Duś razem przez kilka minut. Kiedy mięso zmięknie, a sos się zagęści, wyłóż całość na podpieczone bataty. Przykryj równomiernie startą cukinią, a na samej górze ułóż pozostałe bataty. W rondlu rozpuść dwie łyżki masła, a następnie dodaj dwie łyżki mąki i podsmaż. Kiedy zasmażka się lekko zrumieni, dodawaj mleko małym strumieniem, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos. Dopraw solą, pieprzem i zalej nim całą zapiekankę.

    Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz do momentu zrumienienia się sosu. Pod koniec pieczenia dodaj świeżą bazylię.

    W rondlu podgrzej dwie szklanki mleka do momentu, aż zacznie się podnosić. Wyciśnij sok z jednej limonki i dodaj do mleka. Zdejmij garnek z ognia, zamieszaj delikatnie i poczekaj, aż ser się oddzieli, a woda zrobi się przeźroczysta. Na dużej misce ustaw sito, nakryj je bawełnianą ścierką i przelej całą zawartość rondla. Zostaw na kilka chwil, aby ser się przecedził, a następnie dokładnie odciśnij z pozostałej wody. Zapiekankę podawaj razem z pokruszonym serem.

    Pudding ryżowy

    Pozostałe mleko kokosowe zagotuj w rondlu z odrobiną cukru, skórką z limonki i szklanką wody. Dodaj ryż z jednej torebki i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż zrobi się miękki a cała masa zgęstnieje. Na suchej patelni upraż kilka łyżek mąki na małym ogniu do momentu, aż nabierze brązowego koloru. Pudding wymieszaj z odrobiną mąki i przełóż do szklanek.
    Posyp paloną mąką i listkami bazylii.

     

    SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI:

    Skrobia ziemniaczana Grula 1 łyżeczka

    Masło Mleczna Dolina kilka łyżek

    Curry szczypta

    Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek

    Sól Culineo

    Pieprz Culineo

    Cebula 1 szt.

    Mąka Złote Pola kilka łyżek

    Mleko Mleczna Dolina 3 szklanki

    Bazylia kilka listków

    Cukier Złota Łyżeczka - szczypta

    *W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów