Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Zapiekane bataty z indykiem
Bataty umyj i pokrój w cienkie plastry. Ułóż z nich cienką warstwę w naczyniu żaroodpornym, posyp odrobiną skrobi ziemniaczanej i polej rozpuszczonym masłem ze szczyptą curry
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kilka minut, aby bataty zmiękły.
Cukinię zetrzyj na dużych oczkach, a następnie dokładnie odciśnij z nadmiaru wody.
Mięso obsmaż w garnku na niewielkiej ilości oleju, dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka i dodaj do garnka.
Kiedy mięso nabierze złotego koloru, dodaj szczyptę curry oraz ok. pół szklanki mleka kokosowego. Duś razem przez kilka minut. Kiedy mięso zmięknie, a sos się zagęści, wyłóż całość na podpieczone bataty. Przykryj równomiernie startą cukinią, a na samej górze ułóż pozostałe bataty. W rondlu rozpuść dwie łyżki masła, a następnie dodaj dwie łyżki mąki i podsmaż. Kiedy zasmażka się lekko zrumieni, dodawaj mleko małym strumieniem, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos. Dopraw solą, pieprzem i zalej nim całą zapiekankę.
Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz do momentu zrumienienia się sosu. Pod koniec pieczenia dodaj świeżą bazylię.
W rondlu podgrzej dwie szklanki mleka do momentu, aż zacznie się podnosić. Wyciśnij sok z jednej limonki i dodaj do mleka. Zdejmij garnek z ognia, zamieszaj delikatnie i poczekaj, aż ser się oddzieli, a woda zrobi się przeźroczysta. Na dużej misce ustaw sito, nakryj je bawełnianą ścierką i przelej całą zawartość rondla. Zostaw na kilka chwil, aby ser się przecedził, a następnie dokładnie odciśnij z pozostałej wody. Zapiekankę podawaj razem z pokruszonym serem.
Pudding ryżowy
Pozostałe mleko kokosowe zagotuj w rondlu z odrobiną cukru, skórką z limonki i szklanką wody. Dodaj ryż z jednej torebki i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż zrobi się miękki a cała masa zgęstnieje. Na suchej patelni upraż kilka łyżek mąki na małym ogniu do momentu, aż nabierze brązowego koloru. Pudding wymieszaj z odrobiną mąki i przełóż do szklanek.
Posyp paloną mąką i listkami bazylii.
SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI:
Skrobia ziemniaczana Grula 1 łyżeczka
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Curry szczypta
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Cebula 1 szt.
Mąka Złote Pola kilka łyżek
Mleko Mleczna Dolina 3 szklanki
Bazylia kilka listków
Cukier Złota Łyżeczka - szczypta
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5