Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Satay z kurczaka
Obierz i posiekaj dwa ząbki czosnku. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na suchej patelni spraż orzeszki ziemne na złoty kolor.
Do blendera przełóż połowę mleka kokosowego, szklankę uprażonych orzeszków ziemnych, czosnek, szczyptę imbiru, łyżeczkę sosu sojowego i zmiksuj na gęsty sos.
Wytrybuj uda z kurczaka i pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż do miski. Zamarynuj w odrobinie oleju, soli, pieprzu, kurkumy i soku z cytryny. Kawałki kurczaka nadziej na patyczki do szaszłyków. Smaż na patelni grillowej przez około 2 minuty z każdej strony tak, aby się zrumieniły. Następnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, dodaj posiekaną cebulę i przesmaż przez chwilę, aby się skarmelizowała. Dodaj szpinak, przesmaż do miękkości. Podlej całość odrobiną białego wina, dopraw sosem sojowym, szczyptą czosnku i podduś przez około dwie minuty. Na talerz wyłóż sos orzechowy, szaszłyki z kurczaka oraz smażony szpinak. Posyp prażonymi orzechami, skórką z cytryny oraz posiekaną miętą i chili.
Pudding ryżowy z kakao
Do rondla przełóż połowę mleka kokosowego i dodaj odrobinę zwykłego mleka. Dodaj ryż i gotuj do miękkości. Dopraw do smaku brązowym cukrem. Przełóż do blendera, dodaj łyżkę kakao i zmiksuj na gładki pudding. Wyłóż do małych misek, posyp prażonymi orzeszkami i ozdób świeżą miętą.
SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI
Czosnek 2 ząbki
Cebula 1 szt.
Imbir szczypta
Sos sojowy Asia Flavours kilka łyżek
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Kurkuma szczypta
Cytryna 1 szt.
Białe wino pół szklanki
Czosnek granulowany szczypta
Mięta kilka listków
Papryczki chili 2 szt.
Mleko Mleczna Dolina pół szklanki
Ryż jaśminowy Supreme 100 g
Brązowy cukier 1 łyżka
Mięta kilka listków
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5