Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Deser malinowy z herbatnikami
Do wysokiego naczynia wlej szklankę śmietanki 30% i ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Maliny wrzuć do rozgrzanego rondla i duś przez kilka minut. Dodaj łyżkę miodu. Zmiksuj całość blenderem do jednolitej konsystencji. Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek.
Połowę herbatników przełóż do blendera i zmiksuj na pył. Rozpuść pół kostki masła i podgrzewaj na małym ogniu, aż nabierze orzechowego aromatu. Połącz z herbatnikami dokładnie mieszając, a następnie wysyp do naczynia żaroodpornego. Rozłóż równo całą masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kilka minut. Tak przygotowaną kruszonkę, bitą śmietanę i sos malinowy układaj warstwami w szklankach. Ozdób miętą.
Carpaccio z buraków
Spraż na suchej patelni kilka łyżek pestek słonecznika. Na osobnej patelni spraż łyżkę ziaren kolendry, szczyptę kminku i szczyptę ostrej papryki. Przełóż wszystkie składniki razem z pestkami słonecznika do moździerza, dopraw solą, pieprzem i rozetrzyj na małe kawałki.
Buraki pokrój w cienkie plastry i połącz z odrobiną duszonych, przetartych malin. Dodaj łyżkę musztardy francuskiej, sok z cytryny, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. W blenderze zmiksuj pół szklanki oliwy z kilkoma listkami mięty. Fetę pokrój w kostkę i zalej marynatą miętową.
Buraki wyłóż na półmisek, posyp kruszonką z pestek słonecznika, a na wierzch wyłóż zamarynowaną fetę. Całość posyp posiekaną miętą.
SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI
Śmietanka 30% Mleczna Dolina 1 szklanka
Cukier waniliowy 1 łyżka
Miód Złota Pasieka 1 łyżka
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Mięta kilka listków
Pestki słonecznika BakaD’Or kilka łyżek
Kolendra szczypta
Kminek szczypta
Ostra papryka szczypta
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Musztarda francuska Madero 1 łyżka
Cytryna 1 szt.
Oliwa Casa de Azeite pół szklanki
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5