Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Kaszotto z dynią
Obierz marchewkę i pokrój w kostkę. Przełóż do rondla z gorącą wodą i cały czas gotuj.
Taki wywar posłuży do podlewania kaszotto. Dynię przekrój na pół, wydrąż pestki. Połowę dyni pokrój w kostkę, drugą połowę w plastry. Rozgrzej dwie łyżki oliwy na dużej patelni, dodaj dynię pokrojoną w kostkę i podsmaż. Następnie dodaj mix kasz, dokładnie wymieszaj i gotuj, dolewając małymi partiami przygotowany bulion marchewkowy.
Kaszotto należy często mieszać i dolewać płyn tak, aby się nie przypaliło. Gotuj do miękkości kaszy. Pod koniec dodaj łyżkę mascarpone, sól oraz pieprz. Wyłóż całość do głębokiego talerza i posyp posiekanymi, tym razem nie prażonymi pestkami dyni.
Karmelizowana dynia z mascarpone
Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła, dodaj dynię pokrojoną w cienkie plastry i przesmaż z gałązką rozmarynu do momentu, aż dynia się zrumieni. Podlej odrobiną białego wina i odparuj. Posiekaj kilka listków bazylii i wymieszaj z trzema łyżkami mascarpone. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Na talerz wyłóż dynię i mascarpone. Posyp posiekanymi listkami bazylii.
Gofry z duszonymi owocami
Oddziel białka od żółtek z dwóch jaj. Białka ubij na sztywną pianę z szczyptą soli. Żółtka utrzyj z łyżką cukru, połącz z mascarpone, a następnie dodaj ubite białka. Tak przygotowaną masę schłodź w lodówce, aby zgęstniała. Obierz jabłko, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Spraż na suchej patelni, dodaj łyżkę cukru i garść pokrojonej w kostkę dyni. Przesmaż razem przez chwilę, następnie dodaj odrobinę posiekanych suszonych śliwek, szczyptę cynamonu, szczyptę imbiru i podlej czerwonym winem. Duś razem przez kilka minut.
Gofry ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp odrobiną cukru i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kilka minut, aby się zagrzały i zrumieniły. Wyłóż na talerz, polej masą z mascarpone i jaj, dodaj duszone owoce i polej odrobiną miodu. Całość udekoruj posiekanymi listkami rozmarynu.
SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI:
Marchew 1 szt.
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Masło Mleczna Dolina kilka łyżek
Rozmaryn 2 gałązki
Białe wino pół szklanki
Bazylia kilka listków
Jaja Moja Kurka 2 szt.
Cukier Słodka Łyżeczka kilka łyżek
Jabłko 1 szt.
Suszone śliwki BakaD’Or kilka szt.
Cynamon szczypta
Imbir szczypta
Czerwone wino 1 szklanka
Miód Złota Pasieka 1 łyżka
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5