Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Paprykarz z makreli
Obierz trzy białe cebule i pokrój w kostkę. Przesmaż na oleju do momentu, aż cebula zmięknie. Papryki ułóż bezpośrednio na palniku gazowym i opal. Obierz skórkę z papryki, wytnij gniazda nasienne i pokrój ją w mniejsze kawałki. Całość przełóż do blendera i zmiksuj pulsacyjnie, pozostawiając wyczuwalne kawałki papryki. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przelej zimną wodą. Do miski przełóż połowę zmiksowanej papryki oraz połowę smażonej cebuli. Dodaj do masy kilka łyżek passaty pomidorowej oraz kilka łyżek ugotowanego ryżu, całość wymieszaj. Makrelę oczyść z ości i rozdrobnij na małe kawałki. Dodaj do całej masy, dokładnie połącz składniki, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyłóż na talerz i posyp świeżym tymiankiem.
Pasta z paloną papryką
Bagietkę pokrój w dużą kostkę, dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut, aby zrobiły się grzanki. Na patelni do pozostałej cebuli dodaj mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem. Smaż, co jakiś czas mieszając tak, aby mięso się zrumieniło. Dodaj szklankę passaty pomidorowej oraz pozostałą zmiksowaną paprykę i wymieszaj. Dopraw do smaku. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i wyłóż na talerz. Na gorący makaron nałóż przygotowany sos i grzanki.
Bruschetta z papryką i mozzarellą
Drugą bagietkę przekrój na cztery płaskie kromki. Rozpuść dwie łyżki masła i obtocz w nim bagietkę. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, na wierzch połóż kilka kawałków opalonej papryki i porwaną mozzarellę. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną świeżego tymianku.
Wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika na kilka minut, aby grzanki się zapiekły i zrumieniły. Wyłóż na talerz, skrop oliwą i udekoruj liśćmi bazylii.
SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI:
Cebula biała 3 szt.
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Passata pomidorowa Sottile Gusto 2 szklanki
Tymianek kilka gałązek
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Masło Mleczna Dolina 2 łyżki
Bazylia kilka listków
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5