Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Polędwiczka duszona z jabłkami
Polędwicę oczyść z białych błon. W płaskim naczyniu przygotuj marynatę.
Dodaj łyżkę musztardy francuskiej, łyżkę miodu, szczyptę ostrej papryki oraz szczyptę imbiru. Następnie przełóż do marynaty polędwicę i dokładnie obtocz. Pokrój dwa jabłka w ósemki, pozbądź się gniazd nasiennych. Jabłka wyłóż na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodaj listki rozmarynu i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż przez około 2 minuty, a następnie podlej odrobiną białego wina. Duś przez około minutę, aby wino odparowało i ułóż na środku patelni polędwiczkę. Obsmaż, aby mięso zrumieniło się z każdej strony. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Jabłka wyłóż na półmisek, polędwiczkę pokrój w plastry i ułóż na jabłkach. Posyp całość posiekaną natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny
Duszona fasola
Obierz jedną cebulę i pokrój w pióra. Podsmaż na łyżce oliwy, aby się zeszkliła. Podlej białym winem. Całość zagotuj. Następnie dodaj odsączoną fasolę konserwową. Do całości dodaj pokojone w kostkę dwa pomidory. Dopraw ostrą papryką, solą i pieprzem. Duś całość przez około 5 minut, do miękkości wszystkich warzyw. Wyłóż na talerz. Posyp mięso posiekaną bazylią i skrop oliwą.
Duszone marchewki z czekoladą
Czekoladę połam na mniejsze kawałki, przełóż do blendera i rozdrobnij. Marchewki obierz, przekrój na pół i pokrój w słupki. W rondlu rozgrzej dwie łyżki masła i włóż do niego pokrojoną marchew. Kiedy marchew się zrumieni, dodaj czerwone wino i startą skórkę z jednej cytryny. Do blendera wlej szklankę mleka, dodaj łyżkę miodu i zmiksuj na gładką masę. Przelej zawartość do rondla, dodaj rozdrobnioną czekoladę i podgrzewaj do momentu, aż składniki się połączą. Przelej do kokilek i dodaj duszone marchewki.
SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI:
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Musztarda francuska Madero 1 łyżka
Miód Złota Pasieka 2 łyżki
Ostra papryka szczypta
Imbir szczypta
Jabłka 2 szt.
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Rozmaryn 1 gałązka
Białe wino pół szklanki
Czerwone wino pół szklanki
Cytryna 1 szt.
Cebula 1 szt.
Pomidory 2 szt.
Bazylia kilka listków
Masło Mleczna Dolina 2 łyżki
Mleko Mleczna Dolina1 szklanka
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5