Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Megare – ryż duszony z soczewicą po indyjsku
Dwie torebki ryżu rozetnij i przesyp ziarna do wysokiego garnka. Podpraż ryż przez około minutę. Zalej dwiema szklankami wrzątku, posól i gotuj przez około 5 minut. Następnie dodaj czerwoną soczewicę i gotuj razem. Kiedy ryż i soczewica wchłoną wodę, dolewaj ją małymi porcjami tylko tyle, by zawartość garnka się nie przypalała i cały czas dusiła. Dopraw solą, pieprzem, kminem rzymskim, cynamonem oraz imbirem.
Obierz dwie czerwone cebule i pokrój w pióra. Obtocz w mące i smaż w głębokim tłuszczu do zrumienienia. Ryż z soczewicą wyłóż na półmisek, posyp prażoną cebulą i posiekaną mięta.
Pieczona marchew z winogronami
Dwie marchewki obierz i pokrój w cienkie plastry. Winogrona oderwij od gałązki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj pokrojone marchewki, sok z jednej mandarynki, posiekany ząbek czosnku, dwie łyżki oliwy i dopraw solą oraz pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Podawaj z pokruszoną fetą, posiekaną miętą i cząstkami mandarynek.
Chałwa z marchewki
Pozostałe marchewki zetrzyj na drobnych oczkach. Przełóż do rondla, dodaj sok oraz startą skórkę z czterech mandarynek. Duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez około 10 minut. Dodaj dwie łyżki prażonych pestek dyni i przełóż całość do blendera. Zmiksuj do gładkiej konsystencji i przełóż do szklanek. Podawaj z cząstkami mandarynek i posiekaną miętą.
SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI:
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Kmin rzymski szczypta
Cynamon szczypta
Imbir szczypta
Czerwona cebula 2 szt.
Mąka Złote Pola kilka łyżek
Olej Słonecznikowy Wyborny 2 szklanki
Mięta kilka listków
Czosnek 1 ząbek
Oliwa Casa de Azeite kilka łyżek
Pestki dyni BakaD’Or dwie łyżki
*W spiżarni kucharze mają dostępne produkty, które każdy z nas ma w domu. Świeże zioła z powodzeniem można zastąpić suchymi przyprawami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5