Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Rozgrzewająca zupa z wędzonego kurczaka
Obierz trzy ząbki czosnku i posiekaj. W dużym garnku rozgrzej dwie łyżki masła i dodaj posiekany czosnek. Przesmaż razem przez chwilę. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do garnka.
Oddziel mięso z kurczaka od kości, rwąc je na mniejsze kawałki. Skórę z kurczaka dodaj do garnka z czosnkiem i marchewką, smaż razem przez chwilę. Zalej passatą pomidorową tak, aby przykryła wszystkie składniki i gotuj przez około 10 minut. Dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki. Do miski z kawałkami kurczaka wbij cztery jaja, dodaj dwie łyżki mąki i dopraw pieprzem. Wymieszaj dokładnie całą masę.
Smaż na oleju duże placki o grubości około 1 cm przez około 3 minuty z każdej strony na wolnym ogniu. Po usmażeniu zwiń placki w rulony i pokrój na mniejsze kawałki.
Selera pokrój w drobną kostkę, przełóż do rondla, dodaj szklankę mleka i gotuj do miękkości. Przełóż całość do blendera, dodaj łyżkę chrzanu, dopraw solą i zmiksuj na gładki mus. Przecedzoną zupę podawaj razem z plackami i musem z selera.
Placki z fasoli i kakao
Fasolę przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dodaj dwie łyżki kakao, pół szklanki śmietanki i zmiksuj. Oddziel białka od żółtek z dwóch jaj. Żółtka utrzyj z dwiema łyżkami brązowego cukru. Białka ubij w osobnej misce. Do żółtek dodaj białka, szczyptę proszku do pieczenia i zmiksowaną wcześniej fasolę z kakao. Wymieszaj razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Smaż nieduże placki na rozgrzanym oleju. Wyłóż na talerz i posyp wiórkami kokosowymi.
*SKŁADNIKI ZE SPIŻARNI:
Sól Culineo
Pieprz Culineo
Czosnek 3 ząbki
Masło Mleczna Dolina 2 łyżki
Ostra papryka szczypta
Jaja Moja Kurka 6 szt.
Mąka Złote Pola kilka łyżek
Olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
Mleko Mleczna Dolina 1 szklanka
Chrzan tarty Madero 1 łyżka
Kakao Magnetic 2 łyżki
Śmietanka 30% Mleczna Dolina pół szklanki
Brązowy cukier 2 łyżki
Proszek do pieczenia szczypta
Wiórki kokosowe Bakallino 1 łyżeczka
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5