Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Ryba po grecku
Rybę pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące. Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i ułóż na niej kawałki ryby. Smaż przez około 3 minuty z każdej strony.
Za pomocą obieraczki pokrój marchewkę oraz pietruszkę w długie paski. Pora i korzeń selera posiekaj na mniejsze kawałki i przesmaż wszystkie warzywa na odrobinie masła. Kiedy całość zmięknie, dodaj kilka łyżek passaty pomidorowej i duś razem przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem.
Rybę oraz warzywa ułóż razem na półmisku i skrop sokiem z cytryny.
Korzenny mus twarogowy z bakaliami
Połowę twarogu przełóż do mniejszego naczynia, dodaj kilka łyżek śmietanki, łyżeczkę miodu oraz szczyptę cynamonu i zmiksuj na gładki mus. Przełóż do kokilek i posyp rodzynkami oraz prażonymi pestkami słonecznika.
Składniki ze spiżarni:
sól Culineo
pieprz Culineo
mąka pszenna Złote Pola kilka łyżek
mąka ziemniaczana Grula 4 łyżki
olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
marchew 1 szt.
pietruszka 1 szt.
por mały kawałek
seler mały kawałek
masło Mleczna Dolina kilka łyżek
passata pomidorowa Sottile Gusto kilka łyżek
cytryna 1 szt.
śmietanka 30% Mleczna Dolina pół szklanki
miód Złota Pasieka 1 łyżka
cynamon szczypta
rodzynki Bakallino 1 łyżka
pestki słonecznika BakaD’Or 1 łyżka
cukier Słodka Łyżeczka 200 g
Sernik pieczony
W dużej misce umieść 1 pojemnik sera twarogowego, 5 jaj, około 200 g cukru, 4 łyżki mąki ziemniaczanej oraz rozpuszczoną i przestudzoną kostkę masła. Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż do tortownicy z dnem pokrytym papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze przez ok. godzinę.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5