Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
Śledź w czerwonym winie z żurawiną
Do dużej miski wlej szklankę czerwonego wina. Dodaj dwie łyżki żurawiny, łyżkę musztardy francuskiej oraz odrobinę miodu. Śledzia dokładnie wypłucz, pokrój w małe kawałki i zanurz w marynacie. Przed podaniem śledzia, odsącz go z marynaty, ułóż na talerzu i podawaj razem z żurawiną.
Zupa krem z grzybów leśnych
W garnku rozgrzej kilka łyżek masła. Dodaj cała zawartość opakowania z zupą grzybową i przesmaż. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj szklankę śmietanki i dopraw rozmarynem, solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze przez kilka minut, a następnie zmiksuj na gładki krem. Jeżeli konsystencja wyjdzie zbyt gęsta, zupę możesz rozrzedzić mlekiem podczas miksowania. Zupę podawaj z łyżeczką musztardy francuskiej.
Podwędzany dorsz w sosie porowym
Rybę wyłóż na talerz. Dopraw solą i pieprzem. Duży garnek wyłóż folią aluminiową, następnie dodaj garść siana, suszoną trawę żubrową, gałązkę rozmarynu, odrobinę jałowca i podpal. Kiedy całość zajmie się ogniem, przykryj pokrywką, aby zdusić płomień. Do zadymionego garnka wstaw rybę na dużym, metalowym sicie i przykryj pokrywką. Wędź w ten sposób przez kilka minut, aby dorsz nabrał aromatu. Po zakończonym wędzeniu, smaż dorsza na rozgrzanym oleju z odrobiną masła przez około 6 minut, aby się zrumienił.
Posiekaj dwa ząbki czosnku oraz pora i przesmaż na rozgrzanym maśle. Kiedy por zmięknie, podlej szklanką białego wina oraz szklanką śmietanki i duś razem przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem.
Dorsza podawaj na sosie porowym z plastrem cytryny i odrobiną świeżej bazylii.
Tarta z mandarynkami
Do miski dodaj pokrojoną kostkę masła, 300 g mąki pszennej, 100 g cukru oraz dwa żółtka. Zagnieć dokładnie całość, aby powstało kruche ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Na patelni rozgrzej pół szklanki cukru, tak aby zaczął się karmelizować, a następnie dodaj cząstki mandarynek oraz bakalie i duś razem przez chwilę.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż na foremkę do tarty. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 5 minut, aby ciasto się zapiekło, a następnie nałóż farsz z mandarynek i piecz jeszcze około 10-15 minut.
Składniki ze spiżarni:
czerwone wino 1 szklanka
białe wino 1 szklanka
musztarda francuska Madero kilka łyżek
miód Złota Pasieka 1 łyżeczka
masło Mleczna Dolina 1 kostka
mleko Mleczna Dolina 1 szklanka
sól Culineo
pieprz Culineo
rozmaryn 1 gałązka
jałowiec kilka szt.
olej Słonecznikowy Wyborny kilka łyżek
czosnek 2 ząbki
por średni kawałek
śmietanka 30% Mleczna Dolina 1 szklanka
cytryna 1 szt.
bazylia kilka listków
mąka pszenna Złote Pola 2 szklanki
cukier Słodka Łyżeczka 1 szklanka
jaja Moja Kurka 2 szt.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5