Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Wołowinę i połowę włoszczyzny umieść w garnku, zalej ok. 4 l wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i gotuj 1,5 –2 godz. Powstały rosół przecedź, dodaj flaki i gotuj razem około 25 min.
- Pozostałe warzywa (seler, marchew i pietruszkę) pokrój w zapałkę i podduś na maśle. Na maśle podsmaż również cebulę. Gdy flaki będą miękkie, dodaj warzywa oraz cebulę. Z mąki i reszty masła zrób złotą zasmażkę. Rozprowadź ją niewielką ilością zupy, po czym wlej do flaków. Całość dopraw imbirem, gałką muszkatołową, papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu jeszcze 10 minut.
- Wątróbkę i szpik wymieszaj z jajkiem oraz natką pietruszki. Dodaj tyle bułki tartej, by masa była zwięzła. Dopraw solą i pieprzem, po czym uformuj małe pulpety. Włóż je do zupy wraz z czosnkiem i gotuj 10 minut.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5