Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kaczkę umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, po czym odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Na patelni podsmaż boczek, dodaj cebulę i pokrojone grzyby. Duś, aż woda odparuje, a następnie przełóż do dużej miski. Dodaj kaszę gryczaną i natkę pietruszki, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
- Kaczkę wypełnij farszem, przełóż do brytfanny i posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz 2 godziny (czas uzależniony jest od wielkości kaczki). Pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę do 180°C. Gdy skórka zacznie się rumienić, posmaruj kaczkę miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i masłem.
- Upieczoną kaczkę przełóż na deskę i podziel na porcje. Podawaj z żurawiną.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5