Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Filety z karpia umyj i delikatnie osusz. W razie konieczności podziel na mniejsze części. Kawałki karpia od strony mięsa dopraw solą, pieprzem i skórką z cytryny. Następnie obtocz w mące, jajku i płatkach migdałów (tylko od strony mięsa) i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, zaczynając od strony z płatkami migdałów. Usmażonego karpia przełóż na blachę wyłożoną folią aluminiową i wstaw na 7-8 minut do piekarnika rozgrzanego do 170°C.
- Orzechy i migdały upraż na patelni. Wlej miód pitny i miód, podgrzewaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos nieco stężeje, dodaj śmietankę. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
- Jabłko zalej niewielką ilością wody (ok. pół szklanki) i gotuj do miękkości, a następnie zmiksuj blenderem. Dodaj jogurt i chrzan, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Karpia podawaj z sosami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5