Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Pomidorki przekrój na pół i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą i piecz 15 minut w temperaturze 180°C. Bulion podgrzej.
- W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż 2-3 min. Kiedy się zeszkli, dodaj ryż i smaż kilka minut, często mieszając. Następnie wlej pierwszą porcję bulionu i gotuj, co jakiś czas mieszając. Kiedy ryż wchłonie płyn, wlej kolejną porcję bulionu – powtarzaj całą operację, aż ryż będzie miękki, co zajmie około 20 minut.
- W połowie gotowania dodaj podarte rękoma na mniejsze kawałki listki rukoli, a 4-5 minut przed końcem – dwie trzecie pomidorków. Gotowe risotto zdejmij z ognia, dopraw pieprzem, skrop oliwą, posyp serem i wymieszaj. Podawaj udekorowane pozostałymi pomidorkami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5