Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kaczkę umieść w brytfannie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz w zależności od wielkości - po 60 minut na każdy kilogram kaczki.
- W międzyczasie wyszoruj i osusz ziemniaki, a następnie każdy ponacinaj co 2-3 mm, uważając by nie przekroić ich do końca. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- W miseczce wymieszaj oliwę, czosnek oraz przyprawy i zioła. Powstałą mieszaniną posmaruj przy pomocy pędzelka każdy ziemniak z osobna – aby przyprawy dotarły głębiej, można nożem lekko porozchylać nacięcia.
- Na koniec oprósz ziemniaki solą i pieprzem i wstaw na około 40 minut do piekarnika. Upieczoną kaczkę podawaj z ziemniakami oraz sałatą z sosem winegret.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5