Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, marchew i seler. Dodaj mięso i smaż przez kilka minut. Wlej wino i poczekaj aż odparuje, po czym dodaj pomidory. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez godzinę (w razie potrzeby podlej wodą). Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
- W oddzielnym garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i stale mieszając podsmaż na złoty kolor. Wlej mleko, cały czas mocno mieszając, żeby sos był gładki. Gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw gałką muszkatołową.
- Na dno prostokątnego naczynia wlej trochę beszamelu i ułóż warstwę makaronu. Na makaron wyłóż warstwę mięsa, polej beszamelem i posyp serem. Ułóż kolejne warstwy makaronu, mięsa i sosu, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron polany beszamelem i posypany serem. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180°C.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5