Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Żelatynę wymieszaj z 6–8 łyżkami zimnej wody i pozostaw na 10–15 minut. Do garnka wlej mleko, dodaj skrobię ziemniaczaną, cukier i żółtka. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż mleko zgęstnieje.
- Odcedź żelatynę i dodaj do mleka, mieszając do jej rozpuszczenia. Przelej wszystko do miski i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Śmietanę ubij na sztywno. W osobnej misce ubij na sztywno białka, a następnie dodaj je do śmietany. Miksuj do uzyskania sztywnej masy. Wyjmij z lodówki ostudzone mleko. Miksuj je przez 3 minuty, po czym dodaj do niego ubitą śmietanę. Całość jeszcze raz zmiksuj i odstaw.
- Szybkim ruchem zanurzaj w kawie herbatniki. W formie układaj naprzemiennie warstwy kremu i herbatników, zaczynając od ciastek. Odstaw do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu oprósz deser kakao.
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 180 min
Stopień trudności: łatwy
Przygotuj: garnek, miskę, tortownicę
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5