Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Ośmiornicę umieść w garnku, dodaj 1 obraną cebulę i gotuj na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka.
- Rozdziel liście kapusty, wytnij z nich grube łodygi, a następnie umyj je i osusz. Ułóż liście jeden na drugim, zwiń je i rozwałkuj wałkiem do ciasta. Następnie pokrój liście w paski i wrzuć do wrzącej wody na około 15 minut. Posiekaj drugą cebulę i podsmaż ją wraz z czosnkiem na 3 łyżkach oliwy. Dodaj odsączoną kapustę (wody nie wylewaj), dopraw solą oraz pieprzem i duś przez kilka minut na średnim ogniu, często mieszając, aby składniki połączyły się ze sobą. W razie potrzeby podlej wodą od kapusty.
- Kawałki chleba zmiksuj w robocie kuchennym i podsmaż na pozostałej oliwie.
- Odcedź ośmiornicę, odetnij macki i usuń środkową, niejadalną część. Oczyść głowę ośmiornicy, potnij ją na kawałki i obtocz w okruchach chleba. Na wierzchu dania połóż macki i udekoruj pozostałym chlebem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5